Велика Британія і Франція уклали угоду для захисту торгівлі між країнами після Brexit

11 лютого 23:08

Торговельна угода повинна сприяти економічним відносинам між Швейцарією і Великою Британією при будь-якому результаті Brexit.

 

У понеділок, 11 лютого, у Берні відбулася церемонія підписання торгової угоди між Великою Британією і Швейцарією. Сторони сподіваються, що документ стане основою для здорових економічних відносин між країнами в разі будь-якого виходу Великої Британії з ЄС - з угодою або без угоди.

При підписанні документа було підкреслено, що якщо вихід Великої Британії з ЄС відбудеться без угоди, підписаний документ набуде чинності наступного дня день після Brexit, хоча і на тимчасовій основі.

Як відомо, Швейцарія, не будучи членом ЄС, підтримує тісні партнерські зв'язки з країнами Євросоюзу, а також займає вагоме місце серед торгових партнерів Великої Британії. Відповідно, і Велика Британія є важливим партнером Швейцарії.

Перед виходом Британії з ЄС обидві країни роздумують над тим, як захистити права 35 тисяч швейцарців, які проживають у Великій Британії та, відповідно, майже 43 тисяч британців, які живуть у Швейцарії, але мають громадянство Сполученого Королівства.

До Brexit залишилося менше двох місяців - Велика Британія повинна вийти з ЄС в 23:00 за Гринвічем 29 березня. Після цього починається 21-місячний перехідний період - до кінця 2020 року.

Безплідні маневри навколо проблеми виходу Великої Британії з ЄС радикально скоротили число можливих сценаріїв Brexit, на які сьогодні може розраховувати країна, по суті, не залишаючи британцям особливого вибору. Детальніше читайте в матеріалі Віктора Константинова "Менше одиниці" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".