Ватикан відкриє секретні архіви, пов'язані з долею євреїв у Другій світовій

04 березня 20:20

Папа Франциск заявив, що "церква не боїться історії".

 

Папа Франциск оголосив у понеділок, 4 березня, що планує повністю відкрити секретні архіви Ватикану, пов'язані з понтифіком Пієм XII і часом Голокосту. Ці історичні факти протягом довгого часу шукали євреї всього світу.

Багато євреїв кажуть, що Пій, який правив з 1939 по 1958 рік, робив занадто мало, щоб допомогти тим, хто зіткнувся з переслідуванням з боку нацистської Німеччини, тому відкриття документів у цьому сенсі дуже важливе. Рішення Франциска порадувало єврейські організації і Ізраїль, повідомляє Reuters.

Схвалив рішення Ватикану і Американський єврейський комітет (AJC), який домагався відкриття архівів понад 30 років.

Вчені тепер можуть об'єктивно оцінити "історичні записи тихнайжахливіших часів, щоб визнати як невдачі, так і доблесні зусилля, зроблені в період Голокосту", - сказав рабин Девід Розен, міжнародний директор з міжрелігійних справ AJC.

"Ми раді цьому рішенню і сподіваємось, що воно надасть вільний доступ до всіх відповідних архівів", - сказав посол Ізраїлю у Ватикані Орен Девід.

Яд Вашем, ізраїльський меморіальний центр Голокосту, в понеділок подякував папі Франциску за прийняте рішення, а також ізраїльському міністерству закордонних справ і Наомі ді Сегні, голові Спілки італійських єврейських громад. Ді Сегні сказала, що сподівається, що це "прояснить становище Церкви" під час Голокосту.

У своєму виступі з приводу відкриття секретних архівів Ватикану Франциск оголосив, що відкриються архіви 2 березня 2020 року, додавши, що спадщину Пія було сприйнято з "деякими упередженнями і перебільшеннями". Папа сказав, що Пій керував Церквою під час одного з "найбільш сумних і похмурих періодів 20-го століття". Він сказав, що впевнений, що "серйозні й об'єктивні історичні дослідження дозволять оцінити (Пія) в правильному світлі", включаючи "відповідну критику".

Але при цьому додав, що документи також покажуть моменти серйозних труднощів, болісних рішень, людської та християнської обережності, які дехто може сприйняти як бажання закрити очі на Шоа (лихо, катастрофа - ред.) - катастрофу європейського єврейства, в якій було вбито близько шести мільйонів євреїв, і яку ми знаємо під назвою Голокост.

Ватикан сподівається, що відкриття архівів дасть можливість більш об'єктивно поглянути на понтифіка Пія, який сприймається дуже по-різному в світі.

Ватикан стверджує, що Пій діяв "за лаштунками", побоюючись, що безпосереднє втручання погіршило б становище як євреїв, так і католиків у Європі військового часу, в якій домінував Гітлер.

В період з 1965 по 1981 рік Ватикан опублікував 11 томів своїх церковних істориків про період війни, але сторонні вчені і єврейська громада вимагали прямого доступу. Досі сторонні історики отримували тільки частковий і, в основному, непрямий доступ після запитів на конкретні теми чи події.

Нагадаємо, що 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській помісній церкві та визнав недійсними анафеми, які РПЦ наклала на патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія. І скасував надане у 1686 році московському патріарху право висвячувати київського митрополита.

13 листопада УПЦ МП ухвалила постанову про відмову підтримати автокефалію та припинення євхаристійного спілкування з Константинополем. 15 грудня предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій втратив свій титул митрополита Київського і всієї України.

Докладніше про майбутнє православного устрою в Україні читайте у статті Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".