В ЮНЕСКО до заяви щодо анексії Криму на підтримку України приєдналося 30 країн

01 жовтня 20:03

Разом з тим посол України у Франції виступив на інформзустрічі ЮНЕСКО щодо моніторингу ситуації в анексованому Криму.

 

В Організації об'єднаних націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) 30 держав приєднались до спільної заяви щодо окупованого Російською Федерацією Кримського півострова на підтримку України. Про це повідомив на своїй сторінці у Twitter посол України у Франції Олег Шамшур, який також виступив на 7-їй інформаційній зустрічі ЮНЕСКО щодо моніторингу ситуації в Криму.

"Виступив на 7-їй інформаційній зустрічі ЮНЕСКО щодо моніторингу ситуації в АРК. Керівництвом ЮНЕСКО було підтверджено намір найближчим часом розпочати першу фазу прямого моніторингу. 30 держав приєднались до спільної заяви на підтримку України", - написав Шамшур.

Нагадаємо, у квітні ЮНЕСКО прийняла рішення, яке відкриває можливість розміщення спеціальної моніторингової місії і боротьби за охорону пам'яток культури перебуваючого під російською окупацією Криму, в тому числі Ханського палацу в Бахчисараї.

Окрім того , 26 березня ЮНЕСКО оприлюднила доповідь про погіршення ситуації з захистом культурної спадщини в Криму в умовах російської окупації. У документі перераховані факти грубих порушень окупаційної адміністрації півострова. Серед найбільш резонансних прикладів вказана "варварська реставрація" Ханського палацу в Бахчисараї, яка загрожує історичній та культурній автентичності пам'ятки кримськотатарської архітектури.

Ханський палац у Бахчисараї є колишньою резиденцією кримських ханів, пам'яткою історії та культури загальносвітового значення, єдиним у світі зразком кримськотатарської палацової архітектури.

Як повідомлялося раніше, російські окупанти знищують палац. Під виглядом реставраційних робіт у ньому проводяться ремонтні. Унаслідок їх проведення було пошкоджено розпис XVIII століття Великої Ханської мечеті (Біюк Хан Джамі), а на фасаді будівлі з'явилися тріщини. Таких самих руйнувань зазнав Фонтан сліз.