В Євросоюзі створили оборонну коаліцію

08 листопада 02:15

До складу коаліції увійшли дев'ять країн ЄС, очікується, що до неї приєднається Фінляндія.

 

У Парижі у середу, 7 листопада, дев'ять країн ЄС створили Коаліцію європейських збройних сил.

Німеччина, Бельгія, Великобританія, Данія, Естонія, Нідерланди, Іспанія і Португалія дали "зелене світло" ініціативи на чолі з французами. Передбачається, що члени коаліції будуть співпрацювати в області планування, аналізу нових військових і гуманітарних криз, а також можливих військових заходів у відповідь на ці кризи.

"В умовах, коли загрози і потрясіння геополітичного або кліматичного характеру множаться, ініціатива повинна направити сигнал про те, що Європа готова, що Європа здатна", - сказав офіційний представник міністерства оборони Франції, передає Reuters.

За словами президента Франції Еммануеля Макрона, "європейська армія" покликана зменшити залежність від США.

Нагадаємо, раніше Європарламент підтримав резолюцію про посилення централізації Європейського союзу, створення посади міністра фінансів ЄС і спільної європейської армії.

У бюджеті Євросоюзу на 2021-2027 роки витрати на охорону зовнішніх кордонів ЄС збільшені 1279 млрд євро, що на 200 млрд більше, ніж за минулу семирічку. Збільшення витрат в Єврокомісії пов'язують з появою нових завдань у сфері охорони зовнішніх кордонів ЄС, міграції, оборони та субсидування наукових досліджень.