В Європі заарештовано 17 підозрюваних джихадистів

12 листопада 15:28

Спецоперація під кодовою назвою JWEB проводилася поліцією Італії спільно з декількома країнами Євросоюзу.

 

В Європі в результаті антитерористичного рейду заарештовано 17 передбачуваних учасників джихадстського угруповання, повідомила італійська поліція: шість осіб заарештовано в Італії, четверо - у Британії і троє - в Норвегії. Деякі з них раніше їздили в Ірак і Сирію і воювали на стороні ісламістів.

Спецоперація проводилася поліцією Італії спільно з декількома країнами Євросоюзу.

Підозрювані планували звільнити засновника радикальної курдської угруповання "Ансар аль-Іслам", яке перебуває під вартою в Норвегії. Мова йде про Наджмеддыне Фарадже Ахмаде, що знаходиться в списку терористів ООН і США.

У жовтні Ахмада засудили до 18 місяців в'язниці за публічну підтримку вбивства карикатуристів французького сатиричного журналу Charlie Hebdo. Також він був визнаний винним у закликах до вбивства курдського мігранта в Норвегії.

Діюче в Іраку угруповання "Ансар аль-Іслам" з 2003 року, імовірно, має зв'язки з "Аль-Каїдою". Бойовики руху борються на стороні збройної опозиції в Сирії. Серед іншого, в кінці листопада члени "Ансар аль-Іслам" брали участь у захопленні військової авіабази недалеко від Дамаска.

Минулого тижня поліція іспанської автономної області Каталонія заарештувала двох осіб, підозрюваних у зв'язках з бойовиками забороненої в Росії екстремістського угруповання "Ісламська держава".

За даними поліції, заарештовані займалися вербуванням в ряди ІД і активно підтримували зв'язок з бойовиками. Днем раніше на підставі аналогічних підозр арешти пройшли в Мадриді.

7 січня в редакції Charie Hebdo стався резонансний теракт: двоє мусульман, незадоволених карикатурами на пророка Мухаммеда, влаштували бійню в офісі видання. Загинуло 12 осіб: 10 журналістів, включаючи головного редактора видання Стефана Шарбоньє, а також двоє поліцейських, що охороняли будівлю. Терористи - брати Шериф і Саїд Куаши - втекли з місця злочину. Через два дні, 9 січня, поліція і силовики заблокували їх у друкарні в місті Даммартен-ан-Гоель неподалік від французької столиці. Брати Куаши взяли одного заручника. Під час штурму будівлі їх було ліквідовано, заручник не постраждав.