В Європі пройде велика кампанія з пошуку останніх нацистських злочинців

22 липня 12:14

Ізраїльський Центр Симона Візенталя розгортає в Європі кампанію з пошуку ще живих нацистських злочинців. За інформацію про місцеперебування колишніх нацистів передбачена щедра нагорода.

 

Центр Симона Візенталя в Ізраїлі починає в Німеччині кампанію з пошуку останніх живих військових злочинців з лав нацистів і їхніх пособників. Організація повідомила, що у Берліні, Гамбурзі та Кельні будуть розвішені плакати з закликом допомогти ініціативи під девізом "Пізно. Але не надто пізно! Операція Останній шанс II". Початок кампанії у Німеччині заплановано на вівторок, 23 липня, передає агентство dpa. Крім того, подібні акції пройдуть Австрії, Польщі, Румунії, Угорщині, Хорватії, Литві, Естонії та Латвії.

За словами керівника Центру Симона Візенталя Ефраїма Зуроффа, нова ініціатива передбачає допомогу населенню європейських країн у виявленні та передачі органам правосуддя тих нацистських злочинців, хто зумів уникнути покарання. За корисну інформацію організація обіцяє винагороду у розмірі 25 тисяч євро. При цьому вік колишніх нацистів не може бути причиною для припинення кримінального переслідування. "Він не применшує їхньої провини", - підкреслив Зурофф.

Як повідомляє інтернет-видання Zeit Online, імпульсом для початку нової кампанії став процес 2011 року в Мюнхені над колишнім наглядачем концентраційного табору Собібор Джоном Дем'янюком. Зурофф вважає, що було створено історичний прецедент, який змінив існуючі раніше правові норми. Тоді перед німецьким судом постав пособник нацистів не німецького походження. Незважаючи на те, що довести його участь в конкретних вбивствах не вдалося, для винесення обвинувального вироку судді було достатньо факту співпраці з націонал-соціалістами. Однак Дем'янюк помер юридично невинним, оскільки вирок щодо нього не встиг набрати чинності. !zn

Читайте також:

Німеччина виплатить жертвам Голокосту мільярд доларів

Німеччина проводить розслідування щодо 49 колишніх наглядачів концтабору Освенцим