В Європі готові визнати Гуайдо главою Венесуели, якщо протягом 8 днів не призначать вибори

26 сiчня 16:45

В Іспанії, Франції, Німеччині та Британії виступили із заявами у зв'язку зі складною ситуацією у Венесуелі.

 

Іспанія, Франція, Німеччина і Велика Британія готові визнати лідера опозиції Хуана Гуайдо в.о. президента Венесуели, якщо чинний президент Ніколас Мадуро протягом восьми днів не призначить нові прозорі вибори глави країни. Про це йдеться в офіційних заявах чотирьох держав.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес у суботу, 26 січня, на своїй сторінці в Twitter зазначив, що його країна не прагне призначати або прибирати уряди, а хоче демократії і вільних виборів у Венесуелі, в іншому випадку Іспанія визнає Гуайдо президентом.


Президент Франції Еммануель Макрон у своєму повідомленні в Twitter підкреслив, що венесуельці повинні мати можливість вільно вирішувати питання щодо свого майбутнього. Якщо вибори не будуть оголошені, Гуайдо визнають президентом, щоб запустити політичний процес у країні. За словами Макрона, Франція працює над цією ситуацією з європейськими партнерами.


З точно такою ж заявою виступила і прес-секретар німецького уряду Мартіна Фіц.

Глава МЗС Британії Джеремі Хант у своєму Twitter написав про те, що після недопуску до виборів опозиції, підкидання бюлетенів в урни і порушень під час підрахунку голосів у ході виборів, ясно, що Ніколас Мадуро не є законним президентом Венесуели. Британія, у разі неоголошення виборів, також визнає Гуайдо тимчасовим президентом країни.



Політична ситуація у Венесуелі стала загострюватися у 2018 році. 20 травня у Венесуелі відбулися дострокові вибори президента. Виборам передували масові протести, учасники яких звинувачували диктатора Ніколаса Мадуро в ігноруванні законів, взятті під варту політичних опонентів і в економічних проблемах країни, де рівень інфляції досяг рекордного рівня. ЦВК тоді оголосила про впевнену перемогу чинного президента Мадуро, якому вдалося отримати 68% голосів на тлі вкрай низької явки. Опозиція бойкотувала вибори і не визнала результати.

Напередодні стало відомо, що спікер місцевого парламенту Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели. Після цього по всій країні активізувалися акції протестів проти Мадуро. Унаслідок зіткнень загинули вже близько 30 осіб.

Детальніше про ситуацію в країні читайте у статті Олексія Коваля "Гнів Венесуели" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".