В ЄС прокоментували масові затримання на мітингах проти пенсійної реформи в РФ

11 вересня 06:30

Європейський союз висловив побажання російським властям повністю дотримуватися міжнародних зобов'язань, узятих на себе Росією.

 

В Європейському Союзі прокоментували затримання понад 800 осіб в Росії на мітингах проти пенсійної реформи; здійснені російськими силовими структурами дії по затриманню людей на протестах у РФ підривають свободу вираження поглядів, а також перешкоджають здійсненню свобод громадян, говориться у повідомленні прес-служби Європейської служби зовнішніх зв'язків.

"Ці дії перешкоджали здійсненню свободи вираження та мирних зборів, які є основними правами людини, закріпленими в російській конституції, а також у Загальній декларації прав людини", - йдеться в повідомленні.

Крім того, Європейський союз висловив побажання російським властям повністю дотримуватися міжнародних зобов'язань, узятих на себе Росією, в тому числі у рамках Ради Європи та ОБСЄ щодо захисту основних прав і невідкладно звільнити мирних демонстрантів і журналістів.

Нагадаємо, у Росії в неділю, 9 вересня, пройшли масштабні акції протесту прихильників опозиціонера Олексія Навального проти підвищення пенсійного віку. Кількість затриманих перевищила 800 осіб, силовики застосовували до активістів силу, а також затримували неповнолітніх, журналістів та волонтерів.

14 червня російський уряд запропонував збільшити пенсійний вік з 60 до 65 років для чоловіків і з 55 до 63 років для жінок. У той самий день було оголошено і про заплановане підвищення ПДВ з 18% до 20%.

Після чого рівень довіри жителів Росії до президента Володимира Путіна впав нижче 50%. На думку представника ВЦВГД Михайла Мамонова, на зниження рейтингу влади вплинули два фактори - зростання цін на бензин і оголошення про пенсійну реформу.

Рейтинг Путіна в серпні продовжував знижуватися і досяг рівня 2013 року. За чинного президента готові проголосувати лише 45% росіян, що є найнижчим показником з 2013 року.