У ЄС можуть призупинити дію Шенгенських угод на два роки

04 грудня 01:58

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу обговорять у п'ятницю ініціативу відновлення прикордонного контролю у Шенгенській зоні.

 

Представники урядів країн Європейського союзу на зустрічі у п'ятницю, 4 грудня, обговорять можливість відновлення прикордонного контролю в Шенгенській зоні у зв'язку з напливом біженців із Сирії та Іраку, повідомляє Financial Times.

Якщо міністри підтримають дану ініціативу, то Єврокомісія зможе рекомендувати закриття як мінімум однієї внутрішньої кордону Шенгенської зони на термін до двох років, що дозволить таким країнам, як Франція, Німеччина, Австрія та Швеція посилити вже запроваджені обмеження.

Раніше повідомлялося, що ЄС попередив Грецію про можливе виключення з Шенгенської зони якщо Афіни не виправлять "серйозні недоліки" прикордонного контролю.

Читайте також: Туск запропонував перевіряти охочих потрапити до ЄС біженців 18 місяців

За даними ООН, кількість біженців в Європі перевалило за півмільйона, вже перевищила 750 тисяч осіб - це втричі більше, ніж за весь 2014 рік. При цьому більш 514 тисяч осіб прибули морем.

Тільки у вересні Середземне море перетнули близько 170 тисяч біженців. Ці дані є рекордним показником за місяць, а також вони в п'ять разів перевищують показники минулого року за цей період.

Проблема вироблення спільної міграційної політики в рамках ЄС має не тільки економічну і гуманітарну складову, але у більшою мірою схильна до політичних розбіжностей, наголошує у статті для DT.UA Олексій Коваль. Країни півночі і півдня Європи, країни "периферії" і ті, що розташовані всередині континенту, як і раніше відстоюють різні підходи.

Докладніше читайте у статті Олексія Коваля Європу захльостує вал нелегальної міграції для тижневика "Зеркало недели. Украина".