В США прийнятий закон про масове стеження за громадянами

03 червня 01:20

Першого червня закінчився термін дії закону, тому на його продовження до кінця 2019 року наполягав президент США Барак Обама.

 

Сенат США на спеціальному засіданні прийняв так званий Патріотичний акт - закон, що дозволяє владі здійснювати масштабне стеження і збір інформації про громадян країни для попередження терористичних актів.

Першого червня закінчився термін дії закону, тому на його продовження до кінця 2019 року наполягав президент США Барак Обама і представники правоохоронних органів і спецслужб, у тому числі Агентство національної безпеки - головний виконавець закону. Для проходження документа необхідна була підтримка як мінімум 60 сенаторів.

Нагадаємо, 13 травня закон пройшов слухання в палаті представників, однак 22 травня був відхилений сенатом (проти нього проголосували 57 сенаторів із 100). Противники закону заявляють, що програми діють в порушення Четвертої поправки до Конституції США, яка забороняє обшук без законних підстав, таких як підозра в злочині. Тепер закон буде направлений на підпис президентові США.

Раніше повідомлялося, що у Франції спростили організацію стеження за громадянами країни.