В ООН "шоковані" діями Угорщини щодо біженців

17 вересня 14:55

В Угорщині виправдовуються: біженці самі провокують насилля.

 

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що він "шокований" діями угорської поліції, яка застосувала сльозогінний газ і водомети проти мігрантів, які намагалися прорватися через кордон із Сербією.

За словами Пан Гі Муна, такі заходи щодо людей, які шукають притулку, "неприйнятні".

У свою чергу, агентство ООН у справах біженців звинуватило Угорщину в негуманності при застосуванні насильства проти мігрантів.

"УВКБ ООН знову закликає угорську владу забезпечувати безперешкодний доступ людям, які потребують захисту, на основі своїх правових і моральних зобов'язань. Держави повинні керувати своїми кордонами відповідно до міжнародного та європейського законодавства, в тому числі, гарантуючи право шукати притулку", - сказав верховний комісар ООН у справах біженців Антоніу Гутьєрес, передає "Європейська правда".

У той же час, влада Угорщини повідомила про 20 поранених поліцейських в результаті зіткнень на кордоні з Сербією. В угорській поліції стверджують, що застосували сльозогінний газ і водомети, тому що в поліцейських через кордон летіли камені і шматки дерева. Також, за словами представників угорської сторони, біженці намагалися перекинути через кордон з колючим дротом двох дітей.

Читайте також: Слідчий комітет РФ назвав основну версію смерті "мера" Коктебеля

У МЗС Угорщини тим часом відкинули міжнародне засудження методів, якими поліція бореться з біженцями, зазначивши, що сирійські мігранти самі провокували насильство. Він також обурився тим, що дане зіткнення було подано в ЗМІ виключно у вину Угорщини.

Напередодні в уряді Угорщини анонсували будівництво стіни на кордоні з Румунією для обмеження потоку біженців.

В цей же час, раніше влада Румунії, як і інших східноєвропейських країн, виступала проти розподілу біженців по усім державам Євросоюзу.

Раніше Угорщина побудувала стіну з колючим дротом на кордоні з Сербією. До цього тисячі біженців щодня потрапляли в Угорщину, звідки пересувалися далі в Західну Європу. Напередодні Угорщина ввела НС у сусідніх до Сербії територіях, стягнула військових для стримування біженців, а також посилила закони, за якими силовики отримали більше повноважень затримувати біженців та їх депортувати. Так, в перший день в Угорщині за новими законами були затримані понад 9 тисяч осіб, десятки арештовані.