В ООН не підтримали російську резолюцію щодо ракетного договору

21 грудня 19:44

Проект резолюції про збереження Договору про РСМД підтримали 43 держави.

 

Генеральна Асамблея ООН не підтримала підготовлений Росією проект резолюції про збереження в силі і дотримання Договору про нерозповсюдження ракет середньої і малої дальності. У ході голосування в п'ятницю, 21 грудня, російський документ підтримали 43 держави, в той час як 48 проголосували "проти", і ще 78 – утрималися.

Сосласно ст. 18 Статуту ООН, для затвердження резолюції необхідні голоси двох третин присутніх делегатів.

Проект документа містив рекомендації учасникам Договору зберегти його.

США не підтримали проект, вказавши на факти порушення ДРСМД російською стороною і звинувативши її в лицемірстві.

"США проголосують проти проекту резолюції, оскільки РФ постійно його порушує. Росія розробляє, тестує системи ракет, які мають дальність понад 500 км і які заборонені ДРСМД", - заявив Джонатан Коен.

Позицію Сполучених Штатів перед голосуванням підтримали Україна і Польща.

У свою чергу, Китай, Білорусь та Австрія закликали інші держави підтримати резолюцію.

Нагадаємо, 22 жовтня було оголошено рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести Сполучені Штаті з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), так як російська сторона порушує умови, а Китай та інші ядерні держави до нього взагалі не приєднувалися.

У РФ претензії США відкинули, назвавши позицію Вашингтона "небезпечною".

Голова МЗС Німеччині Хайко Маасс повідомив про наміри звернутися до НАТО з закликом вжити заходів для збереження Договору.

У той же час, Україна і Польща з розумінням поставилися до рішення США, звернувши увагу на систематичні порушення Росією взятих на себе зобов'язань.

Договір про РСМД був підписаний США та СРСР у 1987 році. Сторони зобов'язалися знищити балістичні і крилаті ракети наземного базування середньої (1000-5500 км) і малої дальності (500-1000 км), а також не виробляти і не розгортати озброєння цього класу в майбутньому.

Докладніше читайте в матеріалі Антона Міхненка "Договір "без ручки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".