В ООН назвали дату і місце проведення переговорів щодо Сирії

26 грудня 20:07

На початку січня будуть завершені консультації щодо формування делегацій сирійської опозиції і влади Сирії на переговори.

 

Переговорний процес по врегулюванню кризи в Сирії стартує в Женеві 25 січня 2016 року.

"Спецпредставник має намір завершити консультації на початку січня для того, щоб почати сирійські переговори до наміченої дати 25 січня 2016 року в Женеві", - йдеться у заяві офісу спецпредставника генерального секретаря ООН по Сирії Стаффана де Містури.

Наголошується, що де Містура має намір на початку січня завершити консультації з формування делегацій сирійської опозиції і влади Сирії на переговори.

Напередодні очільник МЗС Сирії Валід Муаллем заявив, що офіційний Дамаск готовий до участі у міжсирійському діалозі в Женеві без будь-якого іноземного втручання.

Читайте також: ЗМІ: авіація РФ розбомбила школу в Сирії, серед загиблих є діти

Раніше Радбез ООН прийняв "мирну" резолюцію по Сирії. В документі зазначається, що протягом 18 місяців у Сирії повинні відбутися вільні вибори під контролем ООН. У резолюції йдеться про необхідність паралельної роботи як над політичним врегулюванням кризи, так і над припиненням вогню в Сирії.

18 грудня Радбез ООН прийняв резолюцію по боротьбі з фінансуванням терористів.

16 грудня сирійська опозиція звинуватила РФ у співпраці з терористичним угрупованням "Ісламська держава".

В ніч з 29 на 30 жовтня у Відні пройшли переговори по врегулюванню сирійського конфлікту.

У переговорах взяли участь 19 делегацій, у тому числі з США, Саудівської Аравії, Туреччини, Ірану, ОАЕ, Катару, Йорданії, Німеччини, Франції, Єгипту, Італії, Великобританії, Іраку, Лівану і Росії.

У заяві за підсумками переговорів сказано, що в Сирії має бути сформовано перехідний уряд, що представляє інтереси всього народу, який буде керувати країною до наступних виборів. Після виборів у країни повинна з'явитися нова конституція.