В Ізраїлі представили законопроект, котрий звинувачує Польщу в запереченні Голокосту

31 сiчня 20:30

Законопроект підтримують 61 з 120 депутатів Кнесету.

 

В парламенті Ізраїлю запропонували законопроект, згідно з яким польський закон про Інститут національної пам'яті, що забороняє говорити про причетність поляків до злочинів Третього рейху, прирівнюється до заперечення Голокосту, повідомляє The Jerusalem Post.

"Поляки та інші, які можуть захотіти їм наслідувати, повинні знати, що історична правда єврейського народу не продається", - сказав один з ініціаторів законопроекту Іцик Шмуль.

"Багато поляків знали і допомагали машині знищення нацистів. Польська спроба переписати історію, закрити рота тим, хто пережив Голокост, є шокуючою і гідною презирства", - додав він.

Законопроект про внесення поправок в закон про захист від заперечення Голокосту підтримують 61 з 120 депутатів Кнесету. Його ініціаторами виступили як депутати коаліції, так і опозиції.

Закон 1986 року про захист від заперечення Голокосту передбачає до 5 років позбавлення волі для тих, хто заперечує або ідентифікує себе з злочинами проти єврейського народу.

Раніше Міністерство закордонних справ України також висловило глибоку стурбованість у зв'язку із схваленням польським парламентом цього законопроекту. Українське зовнішньополітичне відомство закликало офіційну Варшаву до продовження конструктивного діалогу щодо чутливих для обох країн історичних питань.

Нагадаємо, що 26 січня Сейм Польщі підтримав у третьому читанні пакет законів про внесення змін до законодавства про Інститут національної пам'яті. Один із законопроектів, запропонований правопопулістською партією "Кукіз'15", спрямований на заборону "бандерівської ідеології".