В Італії знизили пенсійний вік

29 сiчня 11:55

Президент Італії підписав закон про зниження на 5 років пенсійного віку.

 

В Італії знижено на п'ять років пенсійний вік. Тепер італійці зможуть виходити на пенсію не у 67 років, а у 62 роки. Такий закон підписав президент країни Серджо Матарелла. За новим законом, який, однак, заявлений як експериментальний варіант, розрахований на три роки (з 2019 по 2021 р. р.), італійські пенсіонери зможуть виходити на заслужений відпочинок у віці 62 років, за наявності стажу 38 років.

Закон набере чинності 1 квітня, і вже частина італійців, які мають необхідний стаж, зможуть залишити свої робочі місця. Для цього потрібно, щоб 62 роки людині виповнилося не менш ніж за три місяці до прийняття документа, повідомляє італійська 24ore.

Працівникам державного сектору можливість піти на пенсію на п'ять років раніше надасться, якщо виповнилося 62 роки за шість місяців до набуття законом чинності.

Відповідно, ті, у кого день народження відзначається після прийняття закону, виходять на пенсію на кілька місяців пізніше, незважаючи на наявний стаж.

Крім того, закон містить розділи, що стосуються малозабезпечених і безробітних, які знаходяться в пошуку роботи. Їм буде виплачуватися соціальна допомога від 780 євро на місяць. Подібна підтримка є в багатьох країнах Європи.

Проте, при наданні неправдивих даних соціальним службам передбачена кримінальна відповідальність.

Закон, підписаний днями, є частиною соціальної програми, яка є, за словами віце-прем'єра, міністра праці та соціальної політики Луїджі ді Майо, першим кроком до побудови в Італії "держави загального процвітання".

Раніше повідомлялося, що в бюджеті Італії передбачалося, що базовий дохід для бідних італійців складатиме до 780 євро. Ця схема допоможе керувати соціальними наслідками процесу трансформації виробництва і надасть можливість людям старшого покоління раніше піти на пенсію.