В Іспанії звинуватили хакерів із РФ та Венесуели у втручанні в каталонську кризу

11 листопада 10:44

Уряд Іспанії підтвердив, що багато повідомлень і операцій, помічених через соціальні мережі, надходять з території Росії та країн за межами ЄС.

 

У каталонську кризу втручаються хакери з Росії та Венесуели, заявили після щотижневого засідання кабінету міністрів Іспанії спікер уряду Іньїго Мендес де Віго та міністр оборони Марія Долорес де Коспедаль, передає видання El Pais.

Як зазначив Мендес де Віго, питання втручання російських і венесуельських хакерів буде піднято на порядок денний на наступному засіданні Ради ЄС у закордонних справах. З приводу цього питання виступить міністр закордонних справ Альфонсо Дастіс.

"Не виключено, що іноземні, сторонні сили, про яких ми не знаємо і не можемо сказати хто вони, хочуть змінити конституційний порядок", - підкреслив спікер іспанського уряду.

У свою чергу Долорес де Коспедаль заявила про те, що уряд підтвердив, що багато повідомлень і операцій, помічених через соціальні мережі, надходять з території Росії. Однак вона додала, що "це не означає, що в Мадриді вирішили, що це російський уряд".

За даними міністра оборони, хакерські операції "частково" походять "з території Росії, частково - з інших країн, які також знаходяться поза ЄС".

Вказується, що хакери з Росії і Венесуели публікують підроблені або спотворені новини, що стосуються Каталонії і Іспанії. Наприклад, в одній з опублікованих історій розповідалося про те, що Балеарські острови виступають за незалежність Каталонії, а в іншій - що в школах регіону перестали викладати кастильську мову (різновид іспанської мови, - ред.).

Як зазначив представник Народної партії Іспанії у Європейському парламенті Естебан Гонсалес Понс, метою цього "втручання" є спроба дестабілізувати Євросоюз. "І зараз основну увагу в досягненні цієї мети було приділено Каталонії", - сказав він.

Як повідомлялося наприкінці жовтня, міжнародне хакерське угруповання Аnоnуmоuѕ здійснило атаку на три міністерства Іспанії та Народної партії. Групування запустило операцію "звільнення Каталонії", виступаючи проти застосування владою Іспанії 155-ї статті конституції для припинення автономії регіону.