В Іспанії призначили дострокові парламентські вибори

15 лютого 14:31

Вибори пройдуть 28 квітня - менш ніж за місяць до виборів до Європарламенту.

 

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес призначив дострокові парламентські вибори на 28 квітня - менш ніж за місяць до загальноєвропейських виборів до Європарламенту. Про це повідомляє агентство Associated Press. Рішення спричинено тим, що депутати не змогли домовитися щодо бюджету на 2019 рік.

Бюджет не могли затвердити оскільки у правлячих соціалістів менше чверті місць у нижній палаті іспанського парламенту. Вони намагалися домовитися з представниками Каталонії в Генеральних кортесах, щоб отримати достатню кількість голосів для затвердження бюджету. Прихильники незалежності Каталонії в парламенті проголосували проти бюджету через зрив переговорів про майбутнє регіону. Крім того, на рішення міг вплинути початок судового процесу 12 лютого над лідерами каталонського руху за незалежність, яких звинувачують у підготовці і проведенні референдуму про відокремлення від Іспанії і односторонньому проголошенні незалежності в 2017 році.

Факт переговорів правлячої партії з каталонськими сепаратистами обурив частину іспанського суспільства. У неділю в Мадриді 45 тисяч людей вийшли на акції протесту проти оголошеної урядом "політики діалогу з прихильниками незалежності Каталонії". Протестувальники принесли плакати з написами "Санчес - брехун" і "Іспанія не продається".

Це будуть вже треті парламентські вибори в Іспанії за останні чотири роки на тлі сепаратистських рухів в автономному регіоні Каталонії.

1 жовтня 2017 року в Каталонії пройшов референдум про незалежність, який в Мадриді визнали незаконним. У жовтні 2017 року голова місцевого Женералітату Карлес Пучдемон підписав декларацію незалежності Каталонії від Іспанії, а потім втік до Бельгії, рятуючись від переслідування з боку іспанської юстиції.

24 березня Верховний суд Іспанії розпочав кримінальне провадження проти Пучдемона і ще 12 політиків. Також суд видав ордер на арешт шістьох сепаратистів, серед яких і екс-голова парламенту Каталонії. 25 березня Пучдемон був затриманий у Німеччині, коли повертався до Бельгії.

Парламент Каталонії 14 травня обрав Кіма Торру новим головою регіонального уряду. Кім Торра зайняв місце Карлеса Пучдемона, який відмовився від висунення на цей пост у березні. Пучдемон знаходиться у Німеччині під підпискою про невиїзд.