В Ісландії керівництво країни офіційно попрощалося з "померлим" льодовиком

20 серпня 13:48

З поезією, хвилинами мовчання та політичними промовами про нагальну потребу боротьби зі зміною клімату ісландські чиновники, активісти і інші люди попрощалися з тим, що колись було льодовиком.

 

В Ісландії за участю посадових осіб відбулися символічні похорони льодовика "Окьокулл" (Okjokull). Він розтанув у результаті глобального потепління. Про це повідомляє BBC.

Пам'ять про "померлого" увічнили меморіальною дошкою. "Покійному" було приблизно 700 років, він став першим льодовиком, офіційно визнаним "мертвим" (втратив статус льодовика).

"Попрощатися" з "втратою" з'явилися прем'єр-міністр Катрін Якобсдоттир, міністр з охорони навколишнього середовища Гудмундур Інгі Гудбрандссон і екс-президент Мері Робінсон.

"Це перший ісландський льодовик, який втратив свій статус", - йдеться в табличці, представленої в неділю, англійською та ісландському мовами. "У найближчі 200 років всі наші льодовики, як очікується, підуть по одному і тому ж шляху. Цей пам'ятник говорить про те, що ми знаємо, що відбувається, і знаємо, що потрібно зробити ".

Туристи втекли від величезної хвилі, створеної в результаті танення і падіння льодовика в Ісландії