В Чорногорії двох російських агентів засудили за спробу держперевороту

09 травня 13:18

Їх засудили заочно до 15 і 12 років ув'язнення.

 

Високий суд у Чорногорії 9 травня засудив 14 осіб у справі про спробу державного перевороту і силового повалення влади в жовтні 2016 року. Серед засуджених – двоє ймовірних представників російської розвідки Едуард Шишмаков і Володимир Попов. Їх засудили заочно до 15 і 12 років ув'язнення відповідно – за звинуваченням в організації спроби перевороту, повідомляє "Радіо Свобода".

Суд також виніс вирок щодо двох лідерів проросійської опозиційної партії Чорногорії Андрія Мандич і Мілан Кнежевич – їх засудили до п'яти років ув'язнення кожного за звинуваченням у сприянні спробі поваленню влади, метою чого було запобігання вступу Чорногорії до НАТО. Ще один громадянин Чорногорії, водій засуджених політиків, отримав 18 місяців тюрми.

У справі проходили дев'ятеро громадян Сербії. Із них найжорсткіше покарання отримав колишній генерал сербської поліції Браніслав Дікіч – його засудили до восьми років ув'язнення. Інших засудили на терміни від умовного засудження і до семи років тюрми.

6 жовтня 2016 року влада Чорногорії оголосила, що їй вдалося запобігти спробі державного перевороту під час парламентських виборів. Чорногорська прокуратура вважає, що змовники, серед яких – росіяни, намагалися зірвати вступ країни в НАТО і забезпечити прихід до влади проросійських сил. Москва ці звинувачення заперечує. У червні 2017 року Чорногорія стала 29-им членом НАТО.

Детальніше про спроби зриву виборів і перевороту в Чорногорії читайте у статті Костянтина Федоренка "Балкани: зовнішньополітичний провал Росії?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".