В Албанії після скасування місцевих виборів ініціюють імпічмент президенту

11 червня 16:31

Процедура відсторонення президента від влади повинна початися в четвер на парламентському засіданні.

 

Правляча албанська Соціалістична партія вирішила почати процедуру імпічменту президента Іліра Мети, який, на думку соціалістів, неконституційно скасував місцеві вибори. Про це повідомляє "Європейська правда".

Процедура відсторонення президента від влади має початися в четвер на парламентському засіданні. У цей день заплановано 5-годинні дебати, і питання про імпічмент стоїть першим у порядку денному сесії.

Як зазначає Albanian Daily News, соціалісти мають 74 голоси в парламенті, а для відсторонення президента потрібно як мінімум 94.

Президент Албанії Ілір Мета після кількох місяців протестів заявив, що скасовує місцеві вибори, тому що проведення голосування без опозиційних партій може призвести до соціальних конфліктів і нашкодити шансам Албанії на вступ до ЄС.

Опозиційні партії бойкотували вибори, звинувачуючи уряд в тому, що на виборах в 2017 році йому вдалося перемогти завдяки скупці голосів виборців. В середині лютого опозиційні партії розірвали зв'язки з парламентом і склали мандати.

Європейська рада 19 червня вирішить, чи має ЄС розпочати переговори про вступ з Албанією. Євродепутати закликали албанські фракції не допустити, щоб їхні конфлікти провалили процес вступу країни.