В Африці розікрали 5 млн доларів пожертвувань на боротьбу з Еболою - Червоний Хрест

04 листопада 22:47

Аудитори виявили закупівлі за завищеними цінами, виплати зарплат неіснуючим працівникам, а також фальшиві митні рахунки.

 

Більше п'яти мільйонів доларів гуманітарної допомоги, зібраних на боротьбу з епідемією лихоманки Ебола в Західній Африці, зникли з-за шахрайства і корупції, визнали представники Червоного Хреста.

У ході розслідування аудитори виявили закупівлі за завищеними цінами, виплати зарплат неіснуючим працівникам, а також фальшиві митні рахунки, передає BBC.

Як відомо, спалах Еболи в 2014-2016 роках забрала життя щонайменше 10 тисяч чоловік.

Для боротьби з епідемією була організована масштабна гуманітарна операція, на яку були зібрані мільйони доларів.

У той час як Ебола поширювалася по Ліберії, Сьєрра-Леоне і Гвінеї, Міжнародна федерація Червоного Хреста в Женеві розподіляла фінансові пожертви між національними товариствами Червоного Хреста в цих країнах - загальна сума фінансування склала близько 100 млн доларів.

Розслідування аудиторів Червоного Хреста виявило, що в Ліберії 2,7 млн доларів зникли в результаті поставок за завищеними цінами і виплат фіктивним працівникам.

У Сьєрра-Леоне співробітники гуманітарної організації, по всій видимості, вступили у змову з працівниками місцевих банків і змогли роздобути більше двох мільйонів доларів, у той час як у Гвінеї, де поки триває розслідування, близько мільйона доларів пропало через підроблених митних рахунків.

Представники Червоного Хреста заявили, що глибоко жалкує про втрату коштів. Організація заявила, що має намір посилити фінансові правила і притягнути до відповідальності всіх винних.

Нагадаємо, що раніше Міжнародний комітет Червоного Хреста доставив на тимчасово окуповані території Донбасу 298 тонн гуманітарної допомоги.

Колона з 18 вантажівок організації заїхала на окуповану територію Донеччини та Луганщини через КПВВ "Новотроїцьке". Вони перевозили продукти харчування, будівельні матеріали та медикаменти для жителів Донбасу.