В Афганістані зафіксовані рекордні посіви опіумного маку – ООН

16 листопада 04:48

В ООН прогнозують розширення виробництва якісного, але більш дешевого героїну.

 

В Афганістані в 2017 році площі посівів опійного маку досягли рекордних показників - 328 тис. га, перевищивши тим самим попередній рекорд 2014 року на 104 тис. га або на 46%. У порівнянні з 2016 роком посіви зросли на 63%, сказано в новому огляді управління ООН з наркотиків і злочинності (УНЗ ООН) про стан справ з виробництвом опіуму в Афганістані в 2017 році, пише центральноазійське інформагентство "Фергана".

З урожаю маку 2017года можна провести 9 тисяч тонн наркотиків в опіумному еквіваленті - майже вдвічі більше, ніж в 2016 році.

У порівнянні з минулим роком посівні площі маку значно зросли в провінціях Балх (у 5 разів), Німроз (на 116%), Гільменд (на 79%), Кандагар, Урузган. При цьому число провінцій, які культивують опійний мак, збільшилася з 21 до 24.

Раніше в ООН відзначали, що обсяги щорічно виробляється в Афганістані опію перевищують річні потреби світового ринку, які становлять близько 4 тис. тонн, тому надлишок складується наркомафіозними структурами "до запитання".

За прогнозами експертів ООН, виробництво опію в цьому році принесе афганським фермерам прибуток в ,4 мільярда, (7% від ВВП країни) - на 58% більше, ніж роком раніше.

У доповіді прогнозується, що Афганістан буде виробляти більш якісний і дешевий героїн, споживчі ринки якого по всьому світу будуть розширюватися, і, відповідно, зросте кількість наркозалежних. Це створює додаткові проблеми для країн транзиту та збуту наркосировини. Крім того, зростання культивування маку призведе до збільшення фінансування терористичних угруповань.

Раніше повідомлялося, що наркотики вживає п'ята частина людей у всьому світі.