Уряд Латвії відновив підрахунок збитку від "радянської окупації"

05 листопада 19:07

Прибалтійська республіка раніше оцінювала нанесений радянською владою збиток у 18 млрд доларів. Втім, підрахунок носить символічний характер, оскільки Латвія не має намір вимагати від Росії - правонаступниці СРСР - відшкодування збитків.

 

Кабінет міністрів Латвії у вівторок, 5 листопада, відновив роботу комісії, яка повинна підрахувати збитки від "радянської окупації". Ініціатором цього кроку раніше виступило міністерство юстиції, а фінансування комісії отримало схвалення в парламенті.

До складу комісії, яка функціонувала з 2005 року, але в 2009-му припинила роботу через брак коштів, увійдуть представники прокуратури, Військового музею, Центру дослідження Балтії і Півночі, Музею окупації, Суспільства дослідження окупації, Латвійського університету, а також низки міністерств - економіки, оборони, закордонних справ і регіонального розвитку.

У 2012 році за відновлення роботи "окупаційної комісії" виступив міністр юстиції Латвії, політик-націоналіст Яніс Борданс. Він уточнив, що відповідальною за "радянську окупацію" Латвія вважає правонаступницю Радянського Союзу - Росію. Міністр додав, що не розраховує на отримання російської компенсації, але сподівається, що підрахунок збитків допоможе переконати російську громаду Латвії в реальності "радянської окупації".

Після фактичної ліквідації комісії у 2009 році комісія встигла дати збитку від "окупації" попередню оцінку: йшлося про десять з гаком мільярдів латів (більше 18 мільярдів доларів). Саме стільки Латвія нібито втратила за перебування в складі СРСР з 1940 по 1991 рік. Російська сторона відкидає саму ідею "окупації", а претензії Латвії на компенсацію вважає безпідставними. !zn

Читайте також:

У Латвії розширили заборону на комуністичну і нацистську символіку

Російський опозиціонер-шахіст Гаррі Каспаров попросив Латвію надати йому громадянство

Латвія стане зразковою країною зони євро