Україна в НАТО попередила про можливу розробку у РФ хімзброї для застосування у гібридній війні

26 травня 20:17

Зокрема, Україна на ПА НАТО надала у розпорядження учасників аналіз ймовірного сценарію застосування Росією модифікованого вірусу віспи.

 

Україна запропонувала на Парламентській асамблеї НАТО у Варшаві включити до спеціального рапорту з протидії гібридним загрозам Росії положення щодо можливої розробки у РФ біологічної та хімічної зброї у рамках гібридних дій, пропозицію на суботньому засіданні ПА НАТО озвучила голова постійної делегації України у ПА НАТО Ірина Фриз, передає "Укрінформ".

"Нами було проаналізовано питання щодо активізації Росією досліджень, які спрямовані на розробку хімічної та біологічної зброї масового ураження, яка може бути застосована Росією у рамках гібридних дій проти деяких країн. Я вам надам цей звіт. Можливо, ви зможете використовувати його для внесення ще одного пункту у якості гібридних загроз Росії для цивілізованих країн",- повідомила Фриз.

Вона додала, що хімічна і біологічна зброя, яка зараз розробляється у Росії, може бути використана у рамках гібридних дій не тільки проти України, але й скрізь там, де Росія має свої інтереси. Зокрема, Фриз підкреслила, що в українському документі представлений аналіз щодо ймовірного сценарю використання Росією модифікованого вірусу віспи.

"Як мінімум останні три роки Росія веде дослідження вірусів геморагічних лихоманок, зокрема Еболи і Марбург, видаючи це за спроби розробки вакцин. Насправді мова йде про повернення до радянських розробок поєднання Ебола з вірусом віспи. Це підтверджує аналіз більш ніж п'яти тисяч позицій державних закупівель та наукової активності декількох російських установ, що перебувають під МО РФ", - зазначила Фриз.

Разом з цим, додала вона, інші російські дослідні установи активно закуповують матеріали для проведення досліджень, які прямо вказують на розробку нових бойових отруйних речовин із властивостями нервово-паралітичних газів.

"Відповідну доповідь передано також у штаб-квартиру Альянсу", - підкреслила Фриз.

Нагадаємо, сьогодні на весняній сесії Парламентської Асамблеї НАТО у Варшаві обговорили питання врегулювання конфлікту в Україні. У доповіді Альянсу вказали масові порушення прав людини на окупованих територіях України, відповідальність за які несе Росія.

Раніше Євросоюз і НАТО закликали Росію визнати свою відповідальність за аварію рейсу MH17 над Донбасом у 2014 році. Таку заяву зробила голова дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні. У свою чергу, глава Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг заявив про те, що Росія повинна співпрацювати з міжнародним слідством і притягнути винних до відповідальності.