Угорщина прийняла пакет антиімміграційних законів "Стоп Сорос"

21 червня 05:10

Рада Європи та ОБСЄ вже прокоментували цю дію, заявивши, що нововведення не відповідають європейським стандартам.

 

Парламент Угорщини 20 червня проголосував за пакет законів, які вводять покарання у виді великих штрафів та навіть ув'язнення за допомогу біженцям і нелегальним іммігрантам; на цей пакет вже відреагували рада Європи та ОБСЄ, заявивши, що нововведення не відповідають європейським стандартам, повідомляє ВВС.

Нові закони прямо забороняють біженцям клопотати щодо легалізації в Угорщині у тому випадку, якщо вони хочуть прибути до країни через третю державу, а не безпосередньо з тієї країни, звідки вони втекли. Також відтепер на законодавчому рівні заборонено організоване розселення мігрантів в країні - це угорська "відповідь Чемберлену" на пропозицію Євросоюзу розподіляти біженців за квотами між усіма країнами ЄС.

Саме на боротьбі з нелегальною імміграцією будує свою політику правляча партія "Фідес" на чолі з угорським прем'єр-міністром Віктором Орбаном; тема імміграції нещадно мусується незважаючи на те, що в самій Угорщині навіть легальних іммігрантів практично немає, а та хвиля біженців з Близького Сходу, що затопила Європу у 2015-2016 роках, давно спала.

Пакет із трьох законів, названий "Стоп Сорос" по імені американського угорця, мільярдера і філантропа Джорджа Сороса (Д'єрдя Шороша), уряд вніс до парламенту у цьому році, перед квітневими виборами. "Фідес" звинувачує Сороса у підтримці масової міграції до Європи.

Венеціанська комісія, яка проводить експертизу і консультує країни Ради Європи з питань законодавства, планує оприлюднити цю 25-сторінкову доповідь у п'ятницю, 22 червня, і спеціально для цього зверталася до влади Угорщини з проханням почекати з голосуванням по пакету, але Будапешт у своїй звичній манері відмовився це робити.

При цьому біженців в Угорщині зараз насправді майже немає: за даними уряду, за останні три роки притулок у країні одержали лише 2269 осіб, при цьому не менше 90% з них одразу ж вирушили далі, до більш багатої Західної Європи.

Проте уряд Угорщини заявляє, що діє на випередження; за словами "орбаністів", у Азії та Африці є десятки мільйонів потенційних біженців до Європи.

За прикладом Угорщини, яка наполегливо бореться навіть з примарною перспективою появи у країні іммігрантів, починають йти інші країни Євросоюзу.

Нагадаємо, що 11 червня Італія відмовилася прийняти судно Aquarius з 629 мігрантами на борту. У відповідь президент Франції Еммануель Макрон звинуватив новий італійський уряд в "цинізмі і безвідповідальності". Через це Міністерство закордонних справ Італії викликало на аудієнцію посла Франції в Італії. У відомстві назвали реакцію Парижа неприйнятною.

Раніше міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіни заявляв, що країна має намір депортувати півмільйона нелегальних мігрантів. Це було передвиборною обіцянкою його партії.

Тим часом Франція і Британія підписали нову угоду про прикордонний контроль, спрямовану на протидію нелегальній міграції. Згідно з договором, Лондон додатково виділить 44 мільйони фунтів стерлінгів на вирішення проблеми Кале, де розташований стихійний табір мігрантів.