Угорщина дала ЄС зрозуміти, що сама буде вирішувати, чи дружити з Росією

20 листопада 16:42

Прем'єр Угорщини зазначає, що уряд буде діяти виключно згідно інтересам країни.

 

Угорщина відмовляється вибрати ту чи іншу сторону в протистояння Євросоюзу та Російської Федерації.

"Я переконаний, що постановка питання, коли країна повинна вибрати, на чиєму вона боці, нагадує комуністичні часи. Ми повинні бути на стороні угорських національних інтересів, а не на чиїсь інший", - заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, повідомляє Reuters.

Прем'єр зазначив, що Угорщина виступає проти зазіхань на територіальну цілісність України, однак буде відштовхуватися від національних інтересів у відносинах з Росією, навіть якщо це дратує її союзників в ЄС і США.

"Угорський геополітичний інтерес полягає в тому, щоб уникнути нової холодної війни", - додав Орбан.

Нещодавно офіційний Будапешт підписав угоду з Росією на 10 млрд євро про будівництво атомної електростанції в Угорщині і прийняв на себе зобов'язання побудувати "Південний потік", незважаючи на опозицію з боку Брюсселя.

"Угорщину називають дружньою по відношенню до Росії, але це безглуздо, так як Угорщина 'дружня' по відношенню до себе самої", - зазначив Орбан.

Крім того, він підкреслив, що, не дивлячись на статус країни в НАТО і ЄС, вона повинна відбудовувати свої економічні інтереси. "Ми не зацікавлені в такому розвитку Європи, яке відріже нас від ресурсів", - підсумував прем'єр.

17 листопада в Будапешті відбувся масовий протест, організатори і учасники якого відзначають, що виступають проти державної корупції, зростання податків і нинішньої зовнішньої політики Угорщини (відкрито антиєвропейською і прокремлівської), і вимагають свободи, прозорості, відповідального керівництва і прихильності справжнім європейським цінностям. Також, незважаючи на позицію Єврокомісії щодо прийнятого закону про будівництво "Південного потоку", Угорщина вважає, що тільки цей газопровід здатний забезпечити безперебійні поставки газу.