Угода США з Китаєм можлива тільки після зустрічі Трампа з Сі

31 сiчня 15:41

Напередодні делегація з Китаю прибула до Вашингтона на переговори для узгодження умов угоди, яка завершить торгову війну.

 

Президент США Дональд Трамп заявив, що Вашингтон і Пекін не зможуть укласти торгову угоду, поки він не проведе зустріч з головою КНР Сі Цзіньпіном. Про це він написав у своєму Twitter. Напередодні делегація з Китаю прибула до Вашингтона для переговорів для узгодження умов угоди, яка завершить торгову війну.

"Жодної остаточної угоди не буде, поки мій друг голова Сі та я в найближчому майбутньому не зустрінемося, щоб провести переговори і прийти до згоди щодо найбільш довготривалих і складних пунктів", - написав він.

....meeting with their top leaders and representatives today in the Oval Office. No final deal will be made until my friend President Xi, and I, meet in the near future to discuss and agree on some of the long standing and more difficult points. Very comprehensive transaction....

- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 31 января 2019 г.

Трамп зазначив, що зустрічі з торговими представниками Китаю "проходять добре".

"Зустрічі проходять добре, з хорошими намірами і настроєм з обох сторін. Представники Китаю і я намагаємося виробити всеосяжну угоду, не залишивши нічого невирішеним", - сказав президент США.

Трамп додав, що 1 березня мита на китайські товари зростуть на 25% і до цього моменту потрібно вирішити спірні питання з Китаєм.

Торгова війна почалася навесні 2018 року, коли Вашингтон прийняв рішення підвищити мита на алюміній і сталь з ряду країн, зокрема, з Китаю. На саміті "Великої двадцятки" в Буенос-Айресі Трамп і Сі погодилися на перемир'я в торговій війні, домовившись відкласти до березня 2019 введення нових торгових мит. Було прийнято рішення на три місяці заморозити підвищення мита до 25% замість нинішніх 10% на китайські товари вартістю 200 мільярдів доларів.