У зміщенні Додона з поста президента ніхто не зацікавлений, це частина політичної гри — експерти

13 сiчня 09:12

Цією грою, за їх словами, керує олігарх і лідер Демпартії Плахотнюк.

 

Хоча Конституційний суд Республіки Молдова і відсторонив в черговий раз президента країни Ігоря Додона від виконання обов'язків, ніхто не зацікавлений у тому, щоб змістити його з президентського поста назовсім. Те, що відбувається в Молдові, експерти називають політичною грою лідера Демпартії Влада Плахотнюка, а ще "керованим конфліктом".

"Сумна правда полягає в тому, що поки ніхто не зацікавлений у зміщенні Додона з поста президента. Досі він був і залишається частиною великої політичної гри, яку веде людина, яка реально керує політичними процесами в Молдові: олігарх і фактичний лідер Демократичної партії Влад Плахотнюк.", - пишуть у своїй статті для DT.UA автори Артем Філіпенко та Росіан Васілой.

По їх словах, те, що відбувається в Молдові, можна назвати "керованим конфліктом", мета якого - збереження існуючого політичного режиму. І Ігор Додон з його відверто проросійською позицією покликаний відігравати свою роль такого собі лякала - як для західних партнерів республіки, так і для молдавського проєвропейського електорату.

Тут автори вказують, що позиція західних партнерів для Плахотнюка навіть більш важлива. Бо саме вони критикують корумпованість молдавського політикуму, і в їх руках такий серйозний важіль впливу, як фінансова допомога.

Наміри Ігоря Додона розірвати Угоду про асоціацію між Молдовою і Європейським Союзом і вступити в Євразійський Союз викликають побоювання у Брюсселі та Вашингтоні. Посилення російського впливу хвилює також найближчих сусідів - Румунію та Україну.

"Як результат, західні партнери можуть бути поставлені перед вибором: або перемога Партії соціалістів на майбутніх парламентських виборах (що означає формування проросійської більшості і проросійського уряду, відмова від європейського курсу), або збереження чинного режиму Демократичної партії. Нехай корумпованого, але зате - проєвропейського.Схоже, ця нехитра комбінація призводить до очікуваного результату", - додають автори.

За їх словами, ініціативи останнього часу - законодавче обмеження російської пропаганди, внесення в Конституцію пункту про європейську інтеграцію - це особисті ініціативи Плахотнюка, а дії уряду в рамках "керованого конфлікту" (оголошення віце-прем'єра Росії Дмитра Рогозіна персоною нон-грата, висилка російських дипломатів, звинувачених у шпигунстві, ігнорування прем'єром і спікером засідань Вищої ради безпеки під головуванням президента, участь молдавських військових у навчаннях на території України всупереч волі Ігоря Додона і т. д.) доводять нездатність формального глави держави впливати на політичні процеси в країні. Автори підкреслюють, що зараз Влад Плахотнюк демонструє контроль над політичними процесами в країні. Незважаючи на критику корумпованості молдавських властей, інституції Євросоюзу не відмовили Молдові у виділенні фінансової допомоги. У результаті політична доцільність може взяти верх над принциповістю Європи у боротьбі з корупцією.

Про те, що відбувається в Молдові і про те, хто ж реально керує цією країною, більше читайте у матеріалі "Керований "шторм"" авторів Артема ФІЛІПЕНКА з Інформаційного агентства "Контекст-Причорномор'я" і Росіана ВАСІЛОЙ з Інституту розвитку і соціальних ініціатив Viitorul для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".