У Європарламенті вимагають розширення санкцій проти оточення Путіна

27 квiтня 10:07

Росія продовжує ігнорувати свої зобов'язання по мінським угодам, продовжує окупацію територій в Україні та Грузії.

 

У Європарламенті вимагають розширити санкційний список осіб і установ, наближених до путінського режиму. Про це йдеться в листі 45 депутатів Європарламенту до глав держав та урядів країн-членів і керівництва ЄС, повідомляє "Укрінформ".

"Ми, депутати Європарламенту, закликаємо вас розширити пакет обмежувальних заходів, які зараз застосовані Євросоюзом проти осіб та установ, пов'язаних з Кремлем", - заявили європарламентарі.

Вони, зокрема, пропонують запровадити нові санкції у форматі Акту Магнітського щодо російських бізнесменів і олігархів, які прикривають відмивання нелегальних активів на території країн-членів ЄС, допомагають антидемократичній діяльності Путіна, включаючи втручання у вибори, проведення кібератак, поширення фейкових новин, здійснення пропагандистських кампаній і відправки найманців в Сирії та України.

У той же час підписанти листа відзначили ефективність дії економічних санкцій ЄС, введених у відповідь на військову агресію Росії проти України, що свідчить про єдність західних демократій.

Однак, констатують європейські депутати, Росія продовжує ігнорувати свої зобов'язання за мінськими угодами, продовжує окупацію територій в Україні та Грузії і порушує міжнародне право.

У листі також нагадується, що саме РФ несе відповідальність за застосування бойової хімічної речовини в британському Солсбері.

Євродепутати також переконані, що ЄС повинен синхронізувати санкційний режим з США.

"Отже, ми переконані, що поки кремлівський режим не змінить свою агресивну поведінку, необхідно застосувати додаткові обмежувальні заходи щодо пов'язаних з режимом російських осіб і бізнесу", - зазначили депутати Європарламенту.

Засідання РНБО про синхронізацію санкцій проти РФ відбудеться 2 травня. Засідання, на якому мають затвердити санкції проти Росії, переносилося вже кілька разів.

Нагадаємо, що 6 квітня США ввели санкції проти 36 фізичних осіб і компаній з "кремлівського списку". У перелік потрапили сім олігархів, 17 високопоставлених чиновників , а також 12 державних та приватних компаній. У той же день Петро Порошенко повідомив про те, що Україна синхронізує санкції зі Сполученими Штатами Америки.