У Єврокомісії заявили про готовність вислухати оператора "Північного потоку-2"

14 травня 05:50

Компанія Nord Stream 2 AG, оператор "Північного потоку-2", збиралася подавати до суду через прийняття оновленої Європейської газової директиви. Єврокомісія погодилася вислухати її доводи.

 

У Європейській комісії заявили про готовність її експертів провести зустріч з представниками компанії-оператора "Північного потоку-2" Nord Stream 2 AG і вислухати аргументи на користь виключення споруджуваного газопроводу з поправок до Європейської газової директиви, повідомляє "Коммерсантъ" з посиланням на офіційну відповідь представника Єврокомісії Лінн Ритдорф.

"У своїй відповіді Європейська комісія виходить з правової процедури – "механізму врегулювання спорів", викладеної у договорі до Енергетичної хартії, і заявляє, що її служби готові зустрітися з промоутерами проекту, щоб вислухати їхні аргументи", – заявила Ритдорф.

Компанія Nord Stream 2 AG, оператор "Північного потоку-2", збиралася подавати до суду на Європейський союз через прийняття оновленої Європейської газової директиви. Також глава Nord Stream 2 AG Маттіас Варніг написав листа голові Єврокомісії Жан-Клоду Юнкеру, у якому попросив зарахувати "Північний потік-2" до вже існуючих газопроводів, що дозволило б проекту вийти з-під дії поправок до директиви.

Нагадаємо, 15 квітня Рада Європейського Союзу затвердила європейську газову директиву з урахуванням внесених поправок, яку в перспективі буде поширено на "Північний потік-2".

Директива поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи, прокладені з країн, що не входять до блоку. Так, частини трубопроводів, що йдуть з третіх країн, прокладені по території Євросоюзу (зокрема внутрішніх водах), повинні відповідати вимогам, які застосовуються до внутрішніх трубопроводів.

Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку-2" має бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

Морський газопровід "Північний потік 2" потужністю 55 млрд куб. м на рік має бути прокладено від компресорної станції "Слов'янська" у Кінгісепському районі Ленінградської області до балтійського узбережжя Німеччини. Засновником і власником контрольного пакета акцій акціонерного товариства "Північний потік-2" є російський газовий монополіст "Газпром".

Докладніше про рішення щодо "Північного потоку-2" читайте у статті Сергія Корсунського "Німеччина зосереджується" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".