У ЄС припустили, що Росія і уряд Асада скоїли військові злочини

17 жовтня 19:38

Міністри закордонних справ країн-учасниць зауважили, що російські бомби надто часто падають на цивільні об'єкти в Алеппо.

 

Міністри закордонних справ країн ЄС засудили авіаудари, які проводять Росія і сили, вірні режиму Башара Асада, в сирійському місті Алеппо. При цьому європейські дипломати заявили, що ці дії можуть бути воєнними злочинами.

Як повідомляє "Радіо Свобода", про це йдеться у заяві міністрів закордонних справ країн-учасниць після засідання Ради ЄС у Люксембурзі. У документі вказано, що від початку наступу на Алеппо військ Асада і його союзників, зокрема Росії, інтенсивність і масштаб повітряних бомбардувань східної частини міста, підконтрольного опозиційним силам, "стали очевидно непропорційними"

В ході наступу цілями російських і урядових сирійських військ часто стають цивільні об'єкти, зокрема лікарні, школи і життєво важлива інфраструктура. Крім того, часто застосовуються так звані "барельні", касетні бомби і хімічне озброєння.

Перед початком засідання Ради ЄС голови МЗС кількох країн закликали посилити тиск на Росію через її дії в Сирії, а також на режим Башара Асада і Іран, який також виступає його союзником. Але верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політки безпеки Федеріка Могеріні зауважила, що питання санкцій проти Росії не було внесене на розгляд жодною з країн ЄС.

У понеділок стало відомо, що міністри країн ЄС обговорять санкції проти росіян у зв'язку з катастрофічною ескалацією ситуації в Алеппо. Повідомлялося, що Велика Британія, Франція і Німеччина мають намір переконати ЄС у необхідності засудити руйнівну повітряну кампанію Росії в Сирії і підготувати грунт для введення нових санкцій проти режиму президента Башара аль-Асада.Крім того, зазначалося, що Париж і Лондон може підштовхнути інших лідерів ЄС у четвер розглянути введення заборон на поїздки і заморожування активів у відношенні 12 росіян, залучених в сирійський конфлікт.