У Єревані почалися зіткнення між демонстрантами і поліцією

16 квiтня 16:41

В ході зіткнень правоохоронці застосували проти мітингувальників спецзасоби, є постраждалі.

 

У центрі Єревана на проспекті Баграмяна почалися сутички між учасниками акції протесту і поліцією, повідомляє "УНІАН".

З 31 березня в Єревані проходять масові проти можливого прем'єрства третього президента Сержа Саргсяна. У понеділок, 16 квітня протестувальники перекрили рух на проспекті Баграмяна в Єревані.

Зіткнення почалися після того, як очільник опозиційної партії Вірменії "Громадянський обов'язок", депутат Нікол Пашинян попросив поліцейських пропустити його і численних прихильників до будівлі парламенту.

Правоохоронці відмовилися, заявивши, що тільки Пашинян і колеги по фракції можуть пройти в будівлю Національних зборів, інші протестувальники не мають права. Після цього Пашинян і демонстранти почали проривати кордон поліції, в результаті чого сталося зіткнення.

Учасники протесту намагалися заблокувати рух метрополітену і влаштували акцію на станціях "Еритасардакан" і "Площа Республіки". Молоді люди лягали на землю між вагонами і платформами, щоб блокувати рух поїздів. Поліцейським вдалося умовити прихильників депутата Ніколи Пашиняна дозволити вагонам продовжити рух.

Нагадаємо, що у Вірменії проведена конституційна реформа, в результаті якої республіка перейшла від президентської до парламентської форми правління. Перші після реформи вибори прем'єр-міністра, що одержує широкі повноваження, призначені в парламенті на 17 квітня.

Правляча Республіканська партія Вірменії 14 квітня висунула на посаду прем'єр-міністра Сержа Саргсяна, який з 2008 по 2018 роки обіймав посаду президента.

Читайте також: Азербайджан і Вірменія втомилися від втручання Росії у їхній конфлікт – The Economist

В столиці Вірменії перекритий ряд автошляхів, які пов'язують спальні райони міста з центром. На дорогах залишені машини без водіїв з включеними аварійними сигналами. Люди лягають на асфальт, не пропускаючи автомашини, в тому числі громадський транспорт.

Вірменія офіційно перейшла до парламентської форми правління. Конституційну реформу у Вірменії провели в 2015 році. Нового президента обрали в парламенті. Прем'єр-міністра обере правляча партія або правляча коаліція.

Нагадаємо, що парламент Вірменії обрав нового президента країни. Депутати вперше обирали главу держави, оскільки Вірменія перейшла до парламентської форми правління.