У Вірменії колишнього президента Саргсяна обрали прем'єром попри протести

17 квiтня 16:08

Кандидатуру Саргсяна висунули фракції Республіканської партії і партії "Дашнакцутюн".

 

Парламент Вірменії проголосував за кандидатуру лідера правлячої Республіканської партії Сержа Саргсяна на пост прем'єр-міністра республіки. Його кандидатуру підтримали 76 депутатів. Проти виступили - 17 депутатів, зокрема представники опозиційної фракції "Елк", керівник Нікол Пашинян, який очолив вуличні акції протесту в Єревані.

За даними місцевих ЗМІ, посаду першого віце-прем'єра в новому уряді може зайняти чинний прем'єр-міністр Карен Карапетян, пости віце-прем'єрів - керівник адміністрації президента Армен Геворкян і віце-прем'єр, міністр міжнародної економічної інтеграції та реформ Ваче Габрієлян.

Кандидатура екс-президента Вірменії Саргсяна була висунута фракціями правлячої Республіканської партії і коаліційного партнера - партії "Дашнакцутюн".

З 31 березня в Єревані проходять масові акції проти можливого прем'єрства третього президента Сержа Саргсяна. Вірменія офіційно змінила конституцію і перейшла до парламентської форми правління. Прем'єр-міністр тепер отримає більші повноваження. Саргсян був президентом країни з 2008 до 2018 року.

16 квітня протестуючі перекрили рух на проспекті Баграмяна в Єревані. Поліція зажадала звільнити центр і стягнула до будівлі парламенту водомети і бронетехніку. Пізніше почалися зіткнення між учасниками акції протесту і поліцією.

Протестувальники заявили про початок "тотального непокори". Лідер опозиції закликав протестуючих блокувати держустанови. Станом на день 17 квітня затримані 80 осіб.