У Вашингтоні виявили нелегальні пристрої для шпигунства

05 квiтня 00:25

За повідомленням МНБ США, у столиці США зафіксована робота нелегальних перехоплювачів мобільного зв'язку, які використовують для шпигунства.

 

Американська влада вперше визнали, що у Вашингтоні і його околицях працюють шпигунські пристрої, які можуть несанкціоновано прослуховувати мобільні телефони, а також перехоплювати розмови і повідомлення, повідомляє ВПС.

Міністерство національної безпеки (МНБ) виявило аномальну активність, яка властива нелегальним перехоплювачам сигналів мобільного зв'язку, які називаються stingrays (у дослівному перекладі з англійської - скати). Ними, як правило, користуються іноземні шпигуни та злочинці, але МНБ невідомо, хто міг користуватися ними на цей раз.

У міністерстві відзначили, що подібні пристрої являють зростаючу загрозу.

Stingrays - назва бренду апаратури, здатної визначати унікальний міжнародний ідентифікатор абонента мобільного зв'язку (IMSI). За розміром пристрій - не більше портфеля. Воно посилає сигнал, маскуючись під вишку мобільного зв'язку, і тим самим обманює мобільний телефон, який в результаті розкриває своє місце розташування і ідентифікаційну інформацію. Пристрій стежить не тільки за телефоном людини, але також збирає інформацію про всіх телефонах, які знаходяться в радіусі дії перехоплювача.

Судячи з усього, це перший випадок, коли американський уряд визнав факт використання шпигунської апаратури у Вашингтоні. Про ситуацію стало відомо після того, як американський сенатор Рон Уайден відправив у МНБ звернення про надання інформації щодо несанкціонованого використання подібних пристроїв. Відповідь міністерства Уайден передав агентству AP.

У листі високопоставлений представник МНБ визнає, що в районі столиці країни була відзначена аномальна активність, яка за своїми характеристиками нагадує роботу перехоплювачів IMSI. Також там говориться, що аналогічна активність спостерігалася і за межами Вашингтона, але у МНБ немає інформації про те, які пристрої стали причиною цієї активності.

За використанням пристроїв-перехоплювачів американської поліцією стежить Американський союз захисту громадянських свобод. За його даними, така апаратура є у 73 організацій в 25 штатах, проте союз вважає, що таких пристроїв набагато більше, і не всі вони були офіційно зареєстровані. Вартість подібних пристроїв може доходити до декількох десятків тисяч доларів.

Політики у Вашингтоні турбуються, що пристрої-перехоплювачі можуть використовуватися для міжнародного шпигунства іноземними державами.

У січні 2018 року у 100 милях на південний схід від Вілмінгтона, що в штаті Північна Кароліна, американські військові помітили в міжнародних водах російський розвідувальний корабель "Віктор Леонов". Американські військові заявили, що корабель може на 4-6 місяців розгорнути розвідувальні операції біля східного узбережжя.