У Вашингтоні розглядають можливість перегляду договору СНО-3 – FT

21 жовтня 13:23

Його продовження можливе, але "малоймовірне", вважає співрозмовник журналістів.

 

В адміністрації президента США тривають консультації щодо перегляду договору між Сполученими Штатами і Росією про скорочення наступальних озброєнь СНО-3, повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на Financial Times. Про відповідні переговори виданню повідомило анонімне джерело з числа американських високопосадовців.

"У нас (США – ред.) досі немає певної позиції у цьому питанні, але на розгляді є кілька варіантів, включно з переглядом договору", - пояснив він.

При цьому, за словами співрозмовника журналістів, продовження договору також можливе й обговорюється. Але, за його словами, такий варіант развитку подій є малоймовірним.

За даними видання The Guardian, проти продовження СНО-3 виступає радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон. Він також підтримує вихід США зі ще однієї угоди з Росією – Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД).

Нагадаємо, новий Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО) набрав чинності 5 лютого 2011 року, змінивши попередній, термін дії якого сплив у 2009 році. Термін дії СНО-3 спливає у 2021 році.

Згідно з документом, Росія та США повинні були скоротити сумарну кількість ядерних боєзарядів на третину: міжконтинентальних балістичних ракет до 700, ядерних боєголовок до 1550 , розгорнутих і нерозгорнутих носіїв - до 800.

Сам договір лідери США та Росії підписали ще в квітні 2010 року на спільній зустрічі у Празі. Цьому передував цілий рік переговорів у межах спеціально створеної комісії. Згодом документ було ратифіковано Сенатом США, Державною Думою і Радою Федерації РФ. Крім цього, обидві сторони прийняли до договору низку застережень без юридично зобов'язуючого характеру.