У Туреччині затримали співробітника посольства Німеччини, якого підозрюють у шпигунстві

21 листопада 11:00

Шпигун-адвокат був найнятий німецьким посольством для отримання інформації про турецьких громадян, які подавали заяви на отримання притулку в Німеччині. У МЗС Німеччини підкреслили, що наполегливо працюють, щоб дізнатися більше про звинувачення в адресу цього юриста, а також намагаються домогтися його звільнення.

 

В Анкарі поліція затримала співробітника німецького посольства, якого звинувачують у шпигунстві. Співробітника посольства, який був адвокатом, затримали ще у вересні, але відомо про це стало тільки в середу, 20 листопада, повідомляє DW.

"Турецька влада затримала адвоката, який працює в посольстві Німеччини в Анкарі, за звинуваченням у шпигунстві, що ще більше ускладнює і без того напружені відносини між двома державами - союзниками по НАТО", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що адвокат був найнятий німецьким посольством для отримання інформації про турецьких громадян, які подавали заяви на отримання притулку в Німеччині. Німецькі органи регулярно надавали адвокату інформацію про заявників. Потім адвокат уточнював в турецькій поліції, мали заявники незавершені кримінальні справи і не були вони у розшуку, не брали участь у злочинній діяльності. Посольство Німеччини направляло інформацію, зібрану адвокатом, в Федеральне управління з питань міграції та біженців Німеччини, яке стверджувало або відхиляло запити турецьких громадян про надання притулку.

У той же час за даними німецьких ЗМІ, таких як Spiegel і Süddeutsche Zeitung, а також телерадіокомпанії NDR і WDR, турецькі власті звинувачують затриманого працівника німецького посольства в шпигунській діяльності.

Після арешту адвоката німецькі власті висловили стурбованість тим, що уряд Туреччини вилучило інформацію про не менш ніж 50 турецьких претендентів на отримання політичного притулку в Німеччині. Деякі з цих заявників, як повідомляється, члени переслідуваного в Туреччині курдської меншини. Інші є ймовірними прихильниками Фетхуллаха Гюлена, колишнього політичного союзника президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, якого Туреччина звинувачує в тому, що він організував невдалий військовий переворот в 2016 році проти правління Ердогана.

Нагадаємо,

28 жовтня, Агентство внутрішньої безпеки Польщі оголосило про затримання підозрюваного в шпигунстві на користь РФ. Підозрюваний, є співробітником Агентства військового майна, що входить в структуру міноборони країни.

Ім'я підозрюваного - Петро С.

Під час обшуків було знайдено нелегальну вогнепальну зброю і боєприпаси, а також електронні носії і документи. Крім того, спецслужба обшукала місця прописки і фактичного проживання осіб, що мали контакт з Петром С. За результатами обшуків слідством зібрані докази про співпрацю із російською розвідкою, заявили в Агентстві внутрішньої безпеки

Підозрюваному також пред'явлено звинувачення в нелегальному зберіганні зброї і користуванні фальшивим документом.