У Туреччині сьогодні обирають президента та депутатів парламенту

24 червня 11:05

На відміну від багатьох попередніх виборів, цього разу в Ердогана з'явився сильний суперник.

 

У Туреччині в неділю, 24 червня, проходять дострокові президентські та парламентські вибори. Виборчі дільниці будуть відкриті з 8:00 ранку до 17:00 вечора за місцевим часом, участь у виборах можуть прийняти понад 56 мільйонів осіб, повідомляє Reuters. За посаду голови держави боротиметься й чинний президент Реджеп Тайіп Ердоган.

За даними опитувань, Ердоган навряд чи стане лідером першого раунду президентських перегонів, але виграє другий тур, який відбудеться 8 липня. При цьому президентська "Партія справедливості і розвитку" за результатами виборів може втратити більшістьу парламенті. Конкуренцію йому створює кандидат від опозиційної "Республіканської народної партії" Мухаррем Інджі.

Як пише для DT.UA Директор Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при МЗС України Сергій Корсунський, немає жодного сумніву в тому, що саме найширші президентські повноваження є метою чинного президента Туреччини, тому прийдешні вибори - найголовніші в його житті.

І цього разу в нього з'явився несподіваний і досить сильний суперник - екс-міністр внутрішніх справ Мерал Акшенер. Створена нею "Хороша партія" виявилася затребуваною політичною силою, за даними опитувань громадської думки, якщо не сама Акшенер, то її партія цілком може отримати достатню кількість голосів, щоб стати впливовою парламентською силою.

Докладніше читайте в матеріалі Сергія Корсунського "Головні вибори Ердогана" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".