У Туреччині партія влади запропонувала референдум про суперечний парк Ґезі

13 червня 07:25

Турецька влада запропонувала референдум незабаром після того, як прем'єр-міністр країни Реджеп Ердоган і група активістів провели переговори.

 

Правляча у Туреччині Партія справедливості і розвитку заявила, що готова розглянути можливість референдуму у Стамбулі з питання реконструкції парку Ґезі, що став приводом для початку антиурядових протестів по всій країні. Про це заявив представник партії влади, закликавши демонстрантів покинути парк, де у них розбито наметовий табір.

Пропозиція від правлячої партії Туреччини надійшла після того, як прем'єр-міністр країни Реджеп Тайіп Ердоган і група активістів з 11 людей провели переговори.

Але протестувальники в парку і керівники організації "Солідарність Таксіма", яка, як вважають, найбільш повно представляє протестувальників, заявили, що ці 11 активістів не могли говорити від імені невдоволених.

Раніше Ердоган заявив, що не буде проявляти терпимість до тих, хто, за його словами, несе шкоду Туреччині. За повідомленням турецьких ЗМІ, він дав міністру внутрішніх справ країни 24 години на припинення протестів у парку Ґезі.

Президент Туреччини Абдулла Гюль зайняв більш стриману позицію, заявив, що владі необхідно прислухатися до вимог протестуючих. "Якщо люди з чимось не згодні, то нашим обов'язком, безсумнівно, є вступити з ними в діалог і вислухати їх", - повідомив він журналістам.

Раніше тисячі людей стали знову збиратися на площі Таксім, після того як у вівторок ввечері їх розігнала поліція.

Багатотисячні антиурядові демонстрації почалися в Туреччині 1 червня, тому після того, як поліцейські розігнали групу протестували проти планів влади побудувати в парку Ґезі торгово-розважальний комплекс.

У минулі вихідні на площу Таксім вийшло близько 100 тисяч осіб. У низці турецьких міст також проходять акції протесту проти уряду, проте вони не такі масові. Проти Ердогана в основному виступає середній клас мегаполісів, що підтримує світську політичну систему, у той час як жителі провінцій - на боці прем'єра, який в останні роки проводить політику ісламізації. !zn

Читайте також:

Стамбульська площа Таксім пережила найгіршу ніч насильства

Кількість жертв зіткнень в Туреччині зросла до чотирьох - загинув перший поліцейський