У Туреччині через 10 років зафіксована рецесія

12 березня 01:47

Падіння ВВП в Туреччині фіксується два квартали поспіль.

 

ВВП Туреччини знижується протягом двох кварталів поспіль, падіння в четвертому кварталі склало 2,4% порівняно з третім, повідомив у понеділок Інститут статистики Туреччини.

За даними статистичного відомства, в третьому кварталі порівняно з другим падіння склало 1,6%. Останній раз Туреччина стикалася з рецесією у 2009 році під час глобальної світової кризи.

За підсумками всього 2018 року ВВП зріс на 2,6% - різке уповільнення порівняно з темпом 2017 року (7,4%). Сільськогосподарський сектор збільшився на 1,3%, промисловий - на 1,1%, сектор послуг (оптова і роздрібна торгівля, транспорт, послуги громадського харчування тощо) - на 5,6%, відзначає статистичне агентство.

Витрати домогосподарств на кінцеве споживання в цілому по року збільшилися на 1,1%, проте в четвертому кварталі вони скоротилися на 8,9%. Протягом 2018 року турецька ліра девальвувала на 22,3%. На кінець січня курс становив 5,3 ліри до долара. Через падіння ліри Центробанк Туреччині кілька разів піднімав базову ставку, що на сьогодні становить рекордні для Туреччини 24%.

Детальніше про економічний розвиток Туреччини читайте у статті Олександра Ярощука "Країни-антоніми: як і чому Туреччина обігнала Україну" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".