У Тихому океані знайшли австралійський підводний човен, втрачений 103 роки тому

30 грудня 16:57

Підводний човен, що затонув в 1914 році, знайшла 13-я за рахунком експедиція, відправлена на його пошуки.

 

Біля узбережжя Папуа-Нової Гвінеї на глибині 300 метрів знайдені уламки підводного човна Королівського австралійського флоту AE1, затонулого на початку Першої світової війни. Знайти підводний човен пощастило експедиції, організованій кількома некомерційними організаціями, які спеціалізуються на вивченні морської археології та історії мореплавання Австралії, за підтримки уряду.

Дизель-електрична субмарина AE1 була першим підводним човном у складі військово-морського флоту Австралії. Її довжина становила 55 метрів, а маса - 800 тонн. Прослуживши всього сім місяців, 14 вересня 1914 року вона пропала безвісти з усім екіпажем в районі Східної Нової Британії - провінції Папуа-Нової Гвінеї.

Після початку Першої світової війни підводний човен увійшов до складу Австралійських військово-морських експедиційних сил, спрямованих для захоплення Німецької Нової Гвінеї, колоніального володіння Німецької імперії, що існувала з 1885 по 1915 рік. Човен брав участь в окупації німецьких колоній, зокрема, захоплення порту Рабаул на північно-східному березі острова Нова Британія 13 вересня 1914 року. 14 вересня близько сьомої ранку субмарина вийшла з порту Рабаул разом з іншим підводним човном для патрулювання акваторії поблизу мису Газель. На борту знаходилися 35 осіб - капітан, два офіцери і 32 матроси. Коли ввечері човен не повернувся з патруля, на його пошуки вирушили кілька кораблів, які не знайшли ніяких слідів зниклої субмарини. Загибель підводного човна стала першою великою втратою Австралії в Першій світовій війні.

Дослідне судно MV Fugro Equator за допомогою підводного дрона виявило уламки субмарини на глибині близько 300 метрів біля островів Дьюк-оф-Йорк, розташованих на схід від порту Рабаул, між Новою Британією і Новою Ірландією.

"Стара таємниця австралійського мореплавства розкрита. Це була значуща трагедія для нас і наших союзників. Човен, що знаходилася в нескінченному патрулі, тепер знайдений. Я впевнена, що це принесе заспокоєння сім'ям та спадкоємцям членів команди, загиблих на борту, - вважає міністр оборони Австралії Маріс Пейн. - Ми будемо співпрацювати з урядом Папуа-Нової Гвінеї в найближчі місяці, щоб розглянути питання про поминання команди в знак пошани до неї і, що важливо, про збереження місцезнаходження човна".

"Це демонструє флоту сталість поглядів, яких дотримуються моряки - ми завжди шукаємо і знаходимо тих, хто стільком пожертвував заради країни", - зазначив віце-адмірал Тімоті Баррет, командувач ВМС Австралії.

Піднімати субмарину з дна не планують - вона стане могилою загиблим морякам. Причини її затоплення будуть встановлені в ході подальших експертиз. Точне місце розташування уламків не розкривається щоб уникнути розграбування.

Активність російських субмарин найвища з часів Холодної війни - Столтенберг.