У Таїланді стартувала операція з порятунку школярів із затопленої печери

08 липня 12:46

Першу дитину планують повернути на поверхню до 21:00 за місцевим часом.

 

У Таїланді в неділю, 8 липня, стартувала операція з порятунку 12 членів футбольної команди та їхнього 25-річного тренера із затопленої водою печери в провінції Чіанграй, повідомляє СNN. Школярі та тренер рятувалися у печері від дощу, але вода відрізала їм вихід із неї. Зниклих шукали десять днів та знайшли живими.

Рятувальна операція почалася о 10:00 ранку за місцевим часом. До складу рятувальної групи увійшли 13 дайверів із різних країн світу, а також п'ятеро місцевих "морських котиків". Губернатор Чіанграю назвав 8 липня "днем Д.".

Рятувальники вирішили скористатися моментом слабшання мусонних злив, які затопили вихід із печери. Оскільки найближчими метеорологи прогнозують їх посилення.

Фізичний і психологічний стан школярів експерти оцінюють як добрий, дайвери супроводжуватимуь їх до виходу з печери через мережу підводних тунелів по одному. За попередніми даними, першу дитину повернуть на поверхню до 21:00 за місцевим часів – дайверам було потрібно близько 11 години на те, щоб дістатися дітей і повернутися назад.

Раніше вчені виявили в районі мексиканського штату Кіантана-Роо найбільшу затоплену печеру в світі. Її протяжність становить 347 кілометрів. "Ця величезна печера є найважливішим підводним археологічним об'єктом у світі, оскільки там понад сотня археологічних контекстів, серед яких свідчення про перших поселенців Америки, такі як зникла фауна і, звичайно, культура Майя", - заявив директор Gran Acuífero Maya Гільєрмо де Анда.