У світі зростає недовіра до самої системі ліберальних цінностей — дипломат

03 березня 19:11

З 15 держав світу, які лідирують у списку за рівнем ВВП, дві третини - недемократичні.

 

В опитуваннях відзначається тривожне зростання недовіри до самої системі ліберальних цінностей: у той час як дві третини американців віком понад 65 років вважають демократію найважливішим елементом їхнього світовідчуття, серед громадян США, яким до 35 років, таких лише одна третина. Якщо 1990 року країни, які Freedom House відносить до "невільних", генерували всього 12% глобального доходу, то сьогодні це 33%. Прогнозується, що протягом наступних п'яти років частка "не вільних", але заможних економік перевищить 50%.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Сергій Корсунський, директор Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при МЗС України, Надзвичайний і Повноважний Посол України. За його словами, з 15 держав світу, які лідирують у списку за рівнем ВВП, дві третини - недемократичні.

"На думку фахівців у галузі макроекономіки, є прямий зв'язок між усталеністю демократій і рівнем життя. Межа проходить приблизно на рівні 14 тис. дол. ВВП на душу населення. Це показник нинішньої Польщі. "Бідніші" демократії мають неабиякі шанси до дестабілізації, і досвід сучасних Туреччини й Угорщини доказ цього", - зазначає дипломат.

Детальніше про розшарування світу читайте в статті Сергія Корсунського "Світ після Трампа, без Путіна і Меркель" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".