У світі з'явиться перша країна з безкоштовним громадським транспортом

27 лютого 12:18

Платити потрібно лише за квитки у вагонах першого класу в поїздах.

 

Влада Люксембургу починаючи з 1 березня цього року зробить громадський транспорт у країні безкоштовним. Таким чином, Люксембург стане першою у світі країною, де буде діяти подібний безкоштовний проїзд, повідомляють в середу місцеві медіа.

Наголошується, що для поїздки на автобусі, трамваї або поїзді потрібно буде тільки посвідчення особи. Квиток купувати не потрібно. Платні квитки залишаться лише для вагонів поїздів першого класу.

Місцеві влади кажуть, що метою безкоштовного проїзду є стимулювання жителів відмовитися від особистого транспорту на користь громадського для зниження завантаженості на дорогах і зниження рівня шкідливих викидів в атмосферу.

Забезпечення роботи громадського транспорту в Люксембурзі буде здійснюватися повністю коштом платників податків. Очікується, що щорічно подібний "безкоштовний" транспорт буде обходитися їм приблизно в 41 млн євро.

Між тим, в Україні, попри часом сумнівна якість надання послуг, регулярно підвищуються ціни на проїзд у громадському транспорті. В минулому році такі підвищення були в Києві, Рівному, Ужгороді, Харкові, Кривому Розі та інших містах.

зокрема, в Харкові при перевірці економічного обґрунтування підвищення ціни за проїзд у метро Харкова стало ясно, що в розрахунок тарифу включені витрати, які не пов'язані з наданням послуг з перевезення пасажирів, повідомила прес-служба Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ).

"Територіальним відділенням Антимонопольного комітету України попередньо встановлено, що в калькуляції включені видатки, не пов'язані з наданням послуг з перевезення пасажирів і суперечать порядку формування тарифів на послуги міського електричного транспорту (метрополітену), затвердженого наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 05.03.2007 № 191", - йдеться в повідомленні АМКУ.