У США заявили про можливе посилення другого пакету санкцій проти РФ за отруєння Скрипаля

14 вересня 07:30

Представник Держдепартаменту пообіцяла "максимальну суворість" санкційного пакету, який буде введений у дію в листопаді цього року.

 

Державний департамент США нагадав про заплановану другу частину санкційного пакету проти РФ, введеного через отруєння екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії російськими агентами, і підкреслив, що такі санкції будуть "надзвичайно суворими", заявила помічниця державного секретаря Маніша Сінгх під час слухань в Палаті Представників Конгресу США.

"РФ не надала можливості США проінспектувати російські об'єкти по знищенню хімічної зброї. Таким чином, Кремль не надав гарантій незастосування хімічної зброї у майбутньому, що було умовою для неприйняття нових санкцій... Ми плануємо ввести другу хвилю надзвичайно суворих санкцій у рамках закону з контролю над хімічною і біологічною зброєю і забороною його використання"", - заявила Сінгх.

Чиновниця нагадала, що орієнтовно введення другої частини пакета санкцій заплановано на листопад 2018 року.

"Ми не можемо очікувати, що Путін і його корумповані прихильники змінять свою поведінку в Сирії, Україні та в інших місцях, поки ми не доведемо, що можемо притягти його до відповідальності", - заявив конгресмен Ед Ройс.

Нагадаємо, Держдепартамент США оголосив про введення з 22 серпня нових санкцій проти Росії у зв'язку з отруєнням Скрипалів у британському Солсбері. США поставили Росії ультиматум і можуть припинити дипломатичні відносини. Перший пакет нових санкцій набув чинності 27 серпня.

Він стосується припинення техсприяння та фінансування російських військових програм, припинення видачі РФ держкредитів і фіндопомоги США, заборони на продаж товарів військового призначення та припинення видачі ліцензій на експорт товарів і технологій подвійного призначення. Під санкції не потрапили поставки у межах космічних програм у сфері безпеки польотів цивільної авіації.

5 березня в британському Солсбері із сильним отруєнням був шпиталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль і його донька. За даними слідства, проти Скрипалів було використано нервовопаралітичну речовину "Новачок" російського виробництва.

Британський уряд країни ухвалив рішення вислати 23 російських дипломатів. Ще майже 30 країн підтримали Британію, на батьківщину повернулися понад 150 співробітників диппредставництв з різних куточків планети.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал із висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".