У США встановили, хто стояв за витоком великого масиву секретів з ЦРУ

16 травня 07:50

Поява файлів ЦРУ у відкритому доступі стала одним з найбільших витоків в історії американського розвідувального агентства.

 

Правоохоронні органи США встановили підозрюваного, який допоміг витоку масиву секретних даних про шпигунську діяльність ЦРУ за кордоном, в тому числі, програмного забезпечення для хакерських зломів, повідомляє The Washington Post.

"Уряд США визначив підозрюваного в минулорічному витоку інформації про значну частини хакерського арсеналу ЦРУ, який використовувався агентством для проведення шпигунських операцій за кордоном", - наголошується в публікації.

Мова йде про Джошуа Адамі Шульте, який працював у групі ЦРУ по розробці комп'ютерного коду для розвідки іноземних супротивників. Зокрема, він підозрюється в передачі секретної інформації сайту "WikiLeaks". Зараз він перебуває у в'язниці Манхеттена по справах, не пов'язаних з викраденням інформації.

Поява файлів ЦРУ у відкритому доступі стала одним з найбільших витоків в історії американського розвідувального агентства, що розкриває методи його роботи. На думку представників ЦРУ і колишніх розвідників, ці дані можуть бути використані проти Сполучених Штатів. Деякі з фахівців навіть порівнювали це з крадіжкою файлів АНБ Єдвардом Сноуденом, який розкрив секрети спостереження спецслужб за комп'ютерами і телефонами.

Як повідомляється, федеральні правоохоронні органи провели обшук в квартирі Шульте в Нью-Йорку, вилучивши персональне комп'ютерне обладнання, блокноти і рукописні замітки. Однак цих доказів поки недостатньо для того, щоб висунути чоловікові офіційні звинувачення в незаконній передачі інформації сайту WikiLeaks, де з'явилися дані ЦРУ.

В 2016 році WikiLeaks відмовилася публікувати компромат про діяльність Росії в Україні - ЗМІ. Компромат WikiLeaks на Кремль не привернув до себе особливої уваги

На початку березня на посаду виконавчого директора Європолу була призначена бельгийка Катрін Де Болле, яка приступила до виконання своїх обов'язків 1 травня.