У США суд зобов'язав Мін'юст розсекретити приховані частини звіту Мюллера

17 травня 06:50

Суддя також зобов'язав прокурорів надати йому для ознайомлення копію аудіозапису Флінна, на яку вони посилаються, і опублікувати розшифровку розмови.

 

Міністерство юстиції США вперше в історії країни зобов'язали розсекретити дані за рішенням суду – суд округу Колумбія виніс постанову розсекретити фрагменти доповіді спеціального прокурора Роберта Мюллера, які відносяться до свідчень колишнього радника президента США Дональда Трампа з безпеки Майкла Флінна, повідомляє інформаційне агентство AP.

За інформацією агентства, Флінн у свій час надав Мюллеру аудіозапис, який свідчить про спробу афілійованих з командою Трампа людей вплинути на хід слідства. В обмін Мюллер на суді просив не засуджувати Флінна до тривалого тюремного ув'язнення, так як той у повному обсязі співпрацював зі слідством.

Суддя також зобов'язав прокурорів надати йому для ознайомлення копію аудіозапису Флінна, на яку вони посилаються, і опублікувати розшифровку розмови. Він також доручив розсекретити наявні в їхньому розпорядженні розшифровки всіх розмов Флінна з російськими чиновниками, такими, як посол Росії Сергій Кисляк.

18 квітня Мін'юст опублікував першу версію доповіді, яка незабаром стала бестселером у США. Розслідування тривало близько двох років. Мюллер дійшов до висновку, що Росія втручалася в американські президентські вибори 2016 року, однак доказів змови між штабом Трампа і РФ немає.

7 травня Міністерство юстиції США випустило нову версію доповіді спецпрокурора Роберта Мюллера за підсумками розслідування російського втручання в американські президентські вибори 2016 року і змови команди Трампа з РФ. Документ опублікували після позову американського видання BuzzFeed News, яке посилалося на закон про свободу інформації.

Представники Демократичної партії в Конгресі США неодноразово вимагали надати їм невідредаговану версію звіту, однак їх вимоги були проігноровані Мін'юстом. При спробі поставити це питання на голосування в Конгресі Трамп заблокував порядок денний і зірвав передачу доповіді.

Детальніше про звіт Мюллера читайте в статті Олександра Хари "Чи вислизнув Трамп із-під ковпака Мюллера?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".