У США підрахували кількість ударів Росії по ІД і опозиції в Сирії

09 грудня 23:00

70% ударів ВКС РФ наносяться по сирійській опозиції, а не по бойовиках "Ісламської держави".

 

Лише 30% ударів російської авіації в Сирії припадає на позиції бойовиків терористичної організації "Ісламська держава", заявив спеціальний представник США Бретт МакГерк під час зустрічі з військовим керівництвом Сполучених Штатів та Іраку в середу, 9 грудня, передає "Голос Америки".

Західні країни звинувачують Росію в нанесенні ударів по позиціях сирійської опозиції з метою надати підтримку союзника Москви, сирійському президенту Башару Асаду. Російська влада ці звинувачення відкидають.

У той же час, на думку Пентагону, кількість ударів російської авіації по ІД у листопаді дещо зросла.

23 жовтня посольство Великобританії в РФ заявило, що близько 85% авіаударів Росії в Сирії наносяться по позиціях "Вільної сирійської армії", яка виступає проти чинного президента Башара аль-Асада.

7 жовтня прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу повідомив, що з 57 авіаударів ВКС РФ в Сирії лише два були нанесені по позиціях терористів ІД.

Повітряна військова кампанія Росії в Сирії почалася 30 вересня після відповідного запиту президента країни Башара Асада, якому з моменту початку війни в Сирії в 2011 році Росія надає підтримку, у той час як країни НАТО і ЄС звинувачують режим Асада у військових злочинах і вимагають його відставки.

Незважаючи на оголошену Росією мету військової кампанії - боротьба з бойовиками "Ісламської держави", західні держави, а також Турція та Саудівська Аравія заявляють, що цілі бомбардувань РФ в Сирії - в першу чергу, сирійські повстанці, опозиційні к Асаду, а не терористи "ІД".

У той же час агентство Bloomberg повідомляло, що Путін виступає за дострокові президентські вибори в Сирії, за підсумками яких президент Башар Асад міг би отримати новий мандат.

Аналізуючи цілі Росії в Сирії, Віктор Каспрук у статті Сирійський "бікфордів шнур" Путіна DT.UA зазначає, що "путінська гра" полягає в тому, що йому зовсім не потрібна вся Сирія. Адже для повного контролю за її територією Російська Федерація не має ні військових, ні фінансових ресурсів.

А ось організація утворення на кшталт "Алавітської народної республіки" (на чолі зі збереженим Башаром Асадом), територія якого пролягатиме вздовж сирійського узбережжя Середземного моря, - та програма мінімум, до досягнення якої Кремль може докласти рештки всіх своїх сил.