У США назрів розкол між президентом і його командою щодо антиросійських санкцій, - NYT

17 квiтня 13:37

У неділю, 15 квітня представник США при ООН Ніккі Хейлі оголосила, що адміністрація накладе санкції на російські компанії, що сприяють сирійській програмі хімічної зброї. Після повітряного удару по Сирії штрафні заходи були в числі подальших варіантів дій Америки, але в понеділок Дональд Трамп відхилив введення нового пакета санкцій проти РФ.

 

Зміна курсу Білого дому вказує на розкол між президентом Штатів і його командою, яка займається питаннями національної безпеки, повідомляє The New York Times.

Коментуючи рішення Дональда Трампа, його прес-серктар Сара Сандерс заявила, що адміністрація США продовжує розглядати додаткові санкції проти Росії, однак, "хоча президент чітко дав зрозуміти, що має намір бути жорстким з Москвою, йому все ж хотілося б мати з нею хороші стосунки", - додала вона.

Співробітник Білого дому на умовах анонімності описав внутрішні дискусії, розповівши, що Трамп вирішив не вводити санкції, оскільки вважає їх "непотрібними", тому що з Москви не було серйозної відповіді на авіаудари США, Франції та Великобританії щодо Сирії.

Як зазначив інший член адміністрації Трампа, глава Білого дому був незадоволений тим, що Хейлі поквапилася з оголошенням про потенційне введення нового пакету санкцій проти РФ. Відхиливши санкції, Трамп буквально підірвав авторитет посла, яку називають одним з найбільш жорстких критиків дій Кремля по всьому світу.

За словами аналітиків, зміна політики Трампа на протилежну знову показала, що його адміністрація ледве знаходить зв'язний і послідовний тон у відносинах з Росією.

Трамп, напевно, думає, що, якщо він буде погоджуватися з рекомендаціями радників в парні числа і відхиляти їх у непарні, в результаті вийде стратегія. (...) В загалому, інші уряду не знають, сміятися над усім цим чи плакати. Але в Росії більше сміються,
- прокоментував для NYT Стівен Сестанович, науковий співробітник Ради з міжнародних відносин Колумбійського університету. Стівен Сестанович в 1990-х роках служив послом в колишніх радянських республіках.

Американська газета зазначає, що чиновники адміністрації США повідомили, що рано чи пізно нові санкції можуть бути введені, якщо Росія прийме заходи, що дають підстави для цього.

Нагадаємо, 6 квітня 2018 року США ввели санкції проти 36 фізичних осіб і компаній з "кремлівського списку". У перелік потрапили сім олігархів, 17 високопоставлених чиновників , а також 12 державних і приватних компаній. Кремль назвав нові санкції "нехтуванням всього і вся" і анонсував заходи.

Франція, Великобританія і Сполучені Штати рано вранці 14 квітня завдали ракетні удари по цілях у Сирії у відповідь на застосування режимом Башара Асада хімічної зброї проти цивільних осіб в місті Дума.

15 квітня постпред США при ООН Ніккі Хейлі заявила, що глава Мінфіну США Стівен Мнучин оголосить про нові санкції проти Росії в понеділок, 16 квітня.

17 квітня, Трамп відклав введення санкцій проти Росії. Стратегія Трампа передбачає стримування санкцій до кроку Росії, який можна буде розцінити як провокацію.

США готують щодо Росії нові "сирійські санкції". Посол США в Росії Джон Хантсман повідомив про підготовку Сполученими Штатами нових антиросійських санкцій за підтримку РФ режиму сирійського диктатора Башара Асада.