У Словенії проходять дострокові парламентські вибори

03 червня 13:52

За даними опитувань, лідером є права "Словенська демократична партія".

 

У Словенії у неділю, 3 червня стартували вибори до державних зборів (парламенту) країни. Вони проводяться на кілька тижнів раніше запланованого терміну у зв'язку з березневою відставкою прем'єр-міністра Словенії Міро Церара, повідомляє Assosiated Press. У них можуть взяти участь близько 1,7 млн виборців.

Більшу частину голосів отримає права "Словенська демократична партія" екс-прем'єр-міністра Янеза Янші, свідчать дані опитувань. Партія Янші може розраховувати приблизно на 25% голосів виборців. Але цього буде недостатньо для того, щоб самостійно сформувати новий уряд, зазначають журналісти. При цьому помірні партії колишньої коаліції можуть розраховувати на 10-12% підтримки словенців.

Зростаюча популярність Янші в традиційно помірній Словенії розглядається як відображення більш значного зростання правого популізму в Центральній і Східній Європі в умовах припливу в Європу мігрантів з Близького Сходу та Африки. Незважаючи на потужну підтримку СДП, багато виборців мають сумніви щодо того, за кого голосуватимуть на дострокових парламентських виборах у Словенії, наголошують спостерігачі.

Нагадаємо, 22 жовтня в Словенії відбувся перший тур виборів президента. Чинного голову держави Борута Пахора підтримали 47% виборців, а його основний суперник - колишній комік і мер міста Камнік Мар'ян Сарек, зміг отримати 25% голосів.

У руках прем'єр-міністра країни фактично зосереджена вся влада, оскільки роль президента є переважно церемоніальною. Тим не менш, президент очолює армію і висуває кандидатів на низку ключових посад, зокрема, на посаду голови центробанку.

Другий тур президентських виборів відбувся 12 листопада. У другому турі Пахора підтримали понад 52% виборців, що дозволило йому повторно очолити країну.