У Словаччині проросійські сили не пройшли у другий тур президентських виборів - опитування

17 березня 03:53

Обставини сприятливі для України: обидва претенденти на високий поста дружні нашій країні.

 

У другий тур президентських виборів у Словаччині виходять опозиціонерка Зюзаннна Чапутова і віце-президент Єврокомісії Мілош Шевчович. про це свідчать опитування виборців, передає Європейська правда з посиланням на словацьку Aktuality.sk.

Згідно фокус-групам від телеканалу Markíza за самовисуванку Чапутову, яку підтримує чинний президент Андрій Кіска, віддали голоси 42% виборців. На другому місці Мілош Шевчович - за кандидата від партії влади Smer проголосувало 17,6% словаків.

Ці два політика зустрінуться у другому турі, який пройде 30 вересня. Зазначимо, що і Чапутова, і Шевчович вважаються політиками, дружніми Україні.

Дві наступні рядки зайняли кандидати з відверто проросійськими поглядами. За Штефана Гарабина проголосувало 13,7% виборців, а за ультраправого Маріанна Котлебу - 9%. Варто відзначити, що словацькі політологи припускали ймовірність виходу у другий тур саме Гарабина.

Особливістю нинішніх виборів стало продовження мораторію на публікацію даних екзит-полів. Термін дії мораторію закінчувався з завершенням голосувань - о 22-й по Братиславі (23-00 по Києву). Однак він був продовжений на 1:00 15 хвилин через інцидент в селі Меджани на сході країни.

На виборчій дільниці в цьому селі стався гучний хуліганський вчинок - чоловік намагався викрасти урну. Під час його втечі урна порвалася, і бюлетені висипалися на землю. Хулігана було заарештовано, проте роботу дільниці було припинено більш ніж на годину. Врешті-решт час голосування на цій ділянці був продовжений на 1:00 15 хвилин - і це вплинуло на заборону оприлюднення екзит-полів.

Ще один гучний випадок стався на дільниці в місті Пезинок у Братиславі - у бюлетенях прізвище одного з кандидатів було обведене. Однак цей випадок на хід голосування не вплинув.

Позиції України і Словаччини щодо будівництва в Європі російського газопроводу "Північний потік-2" збігаються. Київ і Братислава планують координувати зусилля з боротьби проти реалізації цього проекту